Pararius: huurprijzen vrijesectorwoningen verder gestegen

De vierkantemeterprijs van vrijesectorhuurwoningen is in het eerste kwartaal van 2022 met gemiddeld 6,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Gemiddeld betaalden nieuwe huurders € 17,18 per vierkante meter per maand. Dat blijkt uit cijfers in de huurmonitor van woningplatform Pararius.

Van alle oplevervormen die Pararius hanteert, steeg de vierkantemeterprijs van gestoffeerde woningen het hardst: nieuwe huurders betaalden € 16,69 per maand, zo’n 9,1 procent meer dan vorig jaar. De duurste oplevervorm, gemeubileerde huurwoningen, steeg gemiddeld naar € 19,82 per vierkante meter per maand (+6,1%). Voor kale woningen betaalden nieuwe huurders € 14,31 per vierkante meter per maand. Dat is gemiddeld 5,4 procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

In de vijf grootste steden van Nederland (G5), Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht, stegen de huurprijzen van woningen in de vrije sector. De prijs van opnieuw vrijgekomen vrijesectorhuurwoningen ging in Amsterdam gemiddeld met 8,6 procent omhoog. Nieuwe huurders betaalden per vierkante meter € 24,29 per maand.

Jasper de Groot, directeur van Pararius, benadrukt dat in de hoofdstad het overgrote deel van huurwoningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders gestoffeerd of gemeubileerd wordt verhuurd. ‘Van alle woningen die in het afgelopen kwartaal op Pararius in Amsterdam werden afgemeld, was 9 procent een kale huurwoning, de rest werd gemeubileerd of gestoffeerd verhuurd. Deze oplevervormen zijn per vierkante meter hoger in prijs.’

Na Amsterdam is Utrecht de duurste G5-stad om een woning te huren. Nieuwe huurders betaalden € 19,55 per vierkante meter per maand (+4,7%). De op één na duurste Nederlandse stad is Utrecht overigens niet: een huurwoning kost in de middelgrote steden Amstelveen (€20,45), Haarlem (€19,93) en Leiden (€19,90) net iets meer. Den Haag en Rotterdam kenden gemiddeld genomen dezelfde huurprijs per vierkante meter in het eerste kwartaal van 2022. Nieuwe huurders betaalden € 17,10 per vierkante meter per maand. In Den Haag gingen de huurprijzen met 4,6 procent omhoog ten opzichte van een jaar geleden, in Rotterdam was de procentuele prijsstijging 7,4 procent. In Eindhoven betaalden nieuwe huurders gemiddeld 11,7 procent meer dan een jaar geleden: € 16,90 per vierkante meter per maand. Daarmee blijft Eindhoven de goedkoopste stad van de G5.