PROVADA ‘Wantrouwen in de sector pareren’

Op 26 oktober is de Provada na het corona-intermezzo weer van start gegaan. ‘Als mensen alleen maar digitaal communiceren ontstaat wantrouwen. Een beurs als de Provada kan dat pareren’, aldus Provada-baas Peter Schreuter.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021

Directeur-eigenaar Peter Schreuter van de grootste Nederlandse vastgoedbeurs Provada heeft niet stilgezeten in de tijden dat de fysieke beurs niet kon doorgaan. Hij organiseerde niet alleen digitale beurzen, maar ook vertrouwelijke round tables met opinieleiders om voeling te houden met wat er allemaal speelt in het vastgoed.
Hij ontkent niet hij daarbij ook een commercieel oogmerk had. Door thuis af te wachten tot het virus zou overwaaien, werd zijn beurs niet beter. Mede door zijn aanpak behield hij 92% van de meer dan 300 standhouders. Maar Schreuter combineert dat belang met een intrinsieke drive om samen met partijen zoals PropertyNL iets voor de sector als totaal te betekenen – een sector die het moet hebben van het slaan van bruggen tussen publiek en privaat, tussen ontwikkelaars en eindgebruikers, tussen financiers en beleggers.

Zwaar inhoudelijk programma
Twee weken voor het losbarsten van het spektakel met 25.000 mensen in de RAI oogt Schreuter rustiger dan een paar maanden terug, toen alles nog onzeker was. Hij heeft een zwaar inhoudelijk programma van de grond gekregen, met meer dan 250 sprekers. Ook de genoemde standhouders staan weer als vanouds in de hallen.
De onzekerheid zit net zoals bij Expo Real in München bij het publiek, dat bezoek minder als een vast gegeven ziet. In München was er veel no show, maar dat hing ook samen met de restricties op luchthavens, terwijl bij de Provada iedereen per auto of trein komt.
Ook de Provada heeft nog wat last van mensen die de kat uit de boom kijken en wachten met het bestellen van toegangskaarten. ‘Normaal maakte ik me daar geen zorgen om. Ze komen toch wel. Maar nu hebben we een extra complicatie, want registratie vooraf is noodzakelijk voor de doorstroming. We gaan er zeker iets op vinden voor onze trouwe bezoekers, maar het zou mooier zijn wanneer mensen zich toch van te voren registreren. Hierbij dus een oproep aan alle lezers van PropertyNL om het goede voorbeeld te geven en dat nu alvast te doen!’

Woningwappies
De topic op deze Provada is het vlot trekken van de woningmarkt. In het publieke domein is de discussie losgezongen van de mensen in de markt. Er is sprake van een groeiende groep van woningwappies voor wie de schaarste op de woningmarkt slechts een mening is. Het ‘bashen’ van particuliere beleggers – met prins Bernhard voorop – is een volkssport geworden, terwijl de mensen uit de praktijk – of ze nu uit de publieke of private sector zijn maakt niet uit – onvoldoende worden gehoord. De Provada is bij uitstek een beurs om de argumenten van de markt te laten horen.
Op de woningmarkt is er vaak ook tot ongenoegen van de ambtenaren een enorme stapeling van procedures en regels, waardoor elk woningproject stagneert. In Amsterdam zijn 25 verschillende diensten met toetsingsinstrumenten bezig. De mate waarin een stad efficiënt met procedures kan omgaan, kan jaren schelen bij de realisatie en miljoenen winst of verlies betekenen. Voor een ontwikkelaar zijn die risico’s niet te overzien. Zo’n ontwikkelaar moet bijvoorbeeld op de Provada een indruk krijgen hoe hij kan schakelen.
Voor gemeenten is er de gelegenheid om te laten zien hoe zij in de wedstrijd staan en voor marktpartijen om transparant te zijn over hun doelen. Voor grote gevestigde gebiedsontwikkelaars zoals AM, Amvest, BPD en Bouwinvest gaat het zeker niet om snelle winsten, maar om een redelijk en vooral constant rendement. Wanneer de publieke sector erkent dat zij een risico vormen met hun eisenpakketten en vertragingen, dan is er al veel gewonnen.

Opschalen
Daarna is het zaak om te komen tot het aanwijzen van grotere locaties voor woningen. De kosten voor een ontwikkellocatie zijn onevenredig groot, dus je moet opschalen om in te spelen op de vraag naar goedkopere woningen. Veel wethouders denken met regulering mensen aan goedkope woningen te kunnen helpen, maar cijfers wijzen uit dat dat niet kan. Om met Schreuter te speken: ‘Je moet het samen oplossen.’
De Provada is ook de gelegenheid voor serieuze ontwikkelaars om zich te presenteren als partner voor gemeenten. ‘Je wilt niet weten hoeveel tijd en energie verloren gaat bij gemeenten onder het motto ‘geef new kids on the block een kans’.’ Veel partijen die niet eens in de PropertyNL Top-100 Ontwikkelaars voorkomen, krijgen toch alle tijd om zich te presenteren, terwijl ook ambtenaren nooit een auto kopen van een merk dat alleen folders maakt. De selectie op dit moment heeft niets met marktwerking te maken, maar met onvoldoende selectie aan de poort. Het is een taak die Neprom en VNG op zich kunnen nemen.

Visie ontbreekt
Als de Provada gebruikt kan worden om de woningcrisis te beteugelen, dan is dat ook de plaats voor een volgende stap: hoe moet de duurzame ruimtelijke inrichting van Nederland er in de toekomst uitzien? Er ligt nog altijd een Wobke–Wiebes fonds met uitdagingen. Of het nu over Schiphol gaat, over Lelylijn naar Groningen of Feijenoord City: op dit moment ontbreekt een duidelijke visie. We zien de opkomst van logistieke megacentra en logistieke cityhubs, maar we missen de visie op de betekenis voor het winkelareaal. We zien veel beleggers winkelcentra vitaliseren met meer woningen, maar wat is wel succesvol en wat niet? Dat zijn bij uitstek discussies voor de Provada, vaak niet met directe uitkomsten, maar wel met meer wederzijds begrip. En voor degene voor wie dat allemaal te abstract is, is er misschien op de Provada de ontmoeting met de volgende minister van Wonen van het nieuwe kabinet.