De helft van de Nederlandse bevolking woont aan de kust of onder zeeniveau, waardoor Nederland bijzonder kwetsbaar is voor overstromingen, zowel vanuit de Noordzee als door de vele rivieren.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 17 mei 2024
Wat is het effect van overstromingsrisico’s van rivieren – en de informatievoorziening daarover – op huizenprijzen en koopgedrag? Dat onderzochten Dongxiao Niu, Piet Eichholtz en Nils Kok van de Universiteit van Maastricht.
Zij vonden onder meer dat hoewel woningen nabij rivieren overstromingsgevoelig kunnen zijn, de nabijheid van water initieel kan zorgen voor een hogere huizenprijs. Zelfs na de overstroming en de informatiecampagne is het netto-prijseffect van een locatie aan het water nog steeds positief. Daaruit wordt vaak de conclusie getrokken dat klimaatrisico onvoldoende geprijsd is in de woningmarkt, maar dat is iets te kort door de bocht. Wonen bij water is nu eenmaal prettig en als goed geïnformeerde consumenten de meerwaarde daarvan hoger achten dan de negatieve waarde van klimaatrisico, dan is dat aan hen.
Toch pleiten de onderzoekers voor een landelijke, uniforme informatievoorziening met betrekking tot klimaatrisico, ook al kan dat contra-intuïtief lijken voor beleidsmakers op lokaal niveau – lagere woningprijzen betekenen lagere belastinginkomsten en daarmee beperktere financiering voor programma’s ter beperking van het klimaatrisico. Wat dat betreft biedt de aanpak in de Verenigde Staten een interessant perspectief: de Federal Emergency Management Agency levert voor het hele land gedetailleerde overstromingskaarten en andere informatie om beter inzicht te krijgen in de lokale blootstelling aan overstromingsrisico’s. Zo’n landelijke uniforme aanpak zou voor Nederland ook een goed idee zijn, vinden de onderzoekers.
Lees het hele artikel van Dongxiao Niu, Piet Eichholtz en Nils Kok op ESB.nu