Overheid loopt zelf nog steeds ver achter met energielabels

Van de overheidskantoren voldoet 57,9% niet aan de energielabelverplichting die 1 januari 2023 is ingevoerd.

Dat schrijft minister Mona Keizer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer. Keizer zegt daarin dat 12,2% van de rijkskantoren geen label C heeft – het minimum – en 45,7% nog helemaal geen label heeft. Met andere woorden, er is voor veel gebouwen nog nooit een energielabel vastgesteld.

De overheid loopt daarmee ver achter bij de landelijke markt, waar nu 64% een label C of beter heeft. Ruim een derde (36%) is nog niet zo ver en heeft een D tot G-label (9%) of geen label (27%). Een overheid die zich niet aan zijn eigen regels houdt, verlies haar geloofwaardigheid richting de markt,' zei hoogleraar vastgoedfianciering aan de universiteit van Maastricht Nils Kok eerder dit jaar in het FD. 

Defensie

Grote boosdoener bij de overheid is Defensie waar 94% van de kantoren geen label heeft. Hoewel de invoering van een verplicht energielabel al sinds 2018 op Europees niveau bekend is, levert de overheid als het gaat om de eigen voorraad een ondermaatse prestatie. Wat let een private partij die op de vingers wordt getikt over schending van de regels om dit precedent in de rechtbank als argument te gebruiken?

Keizer zegt er dan ook naar te streven ‘om de voorbeeldrol van het Rijk bij de verduurzaming van gebouwen beter invulling te geven’. Lovenswaardig natuurlijk, maar verder dan dat dit ‘zo snel mogelijk’ moet gebeuren, komt zij niet. Een termijn waarop met name de pakweg vijfhonderd in gebreke blijvende kantoren van Defensie een energielabel C moeten en zullen hebben, wordt niet genoemd.