Oud kantoor belastingdienst te warm om te wonen, eigenaar plaatst screens

De zomerse warmte die voor de ambtenaren van de belastingdienst blijkbaar geen probleem was, is dat voor de huidige bewoners van de 'Belastingflat' in Emmen wel. Eigenaar en ontwikkelaar Saxum & Firmum gaat op eigen kosten bij 50 woningen speciale screens plaatsen die de hitte moeten weren. 

Het voormalig belastingkantoor aan het Raadhuisplein stamt uit 1964 en is omgetoverd tot een appartementencomplex met maar liefst 82 appartementen, die volledig afgewerkt worden verhuurd. De Belastingflat bevindt zich aan de overkant van dierenpark Wildlands en het Atlas Theater en heeft grote ondergrondse parkeergarage, winkels en horeca in de directe omgeving. 

Tot over de 30 graden

RTV Drenthe schrijf over de verhitte gemoederen bij de bewoners van het transformatieproject dat begin 2023 werd opgeleverd. Ondanks het warmtewerende glas bleek de temperatuur in een flink aantal woningen vorig jaar zomer op te lopen tot 30 graden of meer. De bewoners startten hierop een handtekeningenactie om verkoelende maatregelen bij de eigenaar te bepleiten. Beperkende factor hierbij was dat op voorhand het aanbregen van airco's geen oplossing leek omdat dit zou leiden tot overbelasting van het lokale elektriciteitsnet. 

Geen huurverhoging

Hoewel de woningen volgens mede-eigenaar Jorgen Kruit voldoen aan het bouwbesluit gaat Saxum & Firmum toch overstag en laat het bij 50 appartementen aan de zuid- en westzijde zonwerende screens plaatsen. De eigenaar neemt de kosten hiervan volledig voor eigen rekening; er volgt geen huurverhoging. Ook krijgen de huurders alsnog de mogelijkheid om in overleg met netbeheerder Enexis voor eigen rekening een eigen vaste airco aan te schaffen. Kruit denkt dat het met de overbelasting van het net wel los zal lopen. 'Ik verwacht niet dat alle huurders een installatie gaan aanschaffen.'