Opvallende panden in Haagse kantorenaanbod

In Haagse aanbod van kantoorobjecten is nog steeds een aantal opvallende panden te vinden die geschikt zijn voor een tweede leven als kantoor, woningen of hotel, blijkt uit een analyse door Ventu van het Haagse kantorenaanbod

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2017

Door de terugtrekkende overheid (qua ruimtebeslag) en de minder dominante rol van grote bedrijven als Shell of Siemens is er in Den Haag nog steeds een fors aantal grote panden aan de markt. De gemeente voert hier al enige jaren een actief beleid voor, met kantorenloodsen en overzichten van beschikbare panden. Er is de gemeente veel aan gelegen het leegstandspercentage terug te dringen, omdat dat bijdraagt aan een attractief vestigingsklimaat. Daarbij hoort intensief gebruik van de bestaande ruimte.

Samenwerking
De gemeente Den Haag wil hiervoor graag de samenwerking aangaan met marktpartijen. Den Haag heeft veel aantrekkelijke panden op goede locaties. Dit zorgt ervoor dat het centrum van Den Haag de hoogste concentratie van arbeidsplaatsen van Nederland heeft en tegelijk kampioen transformatie is. Er zijn nog steeds volop investeringskansen, zo blijkt uit een nadere blik op het aanbod.
De gemeente wil die samenwerking nog makkelijker maken door een selectie beschikbare panden op toplocaties in de stad op een compacte manier bij elkaar te brengen en de
relevante stedenbouwkundige informatie toe te voegen. Deze panden bieden immers tal van mogelijkheden. Dat kan een hernieuwde kantoorfunctie zijn, eventueel via ombouw naar kantoorconcepten van de toekomst, maar ook transformatie naar andere functies (zowel na renovatie als na sloop–nieuwbouw) is een optie. ‘Gezien de aanhoudende trek naar de steden en de toenemende voorkeur voor hoog- en centrumstedelijk wonen, is het nu tijd om de kansen te grijpen die deze panden bieden’, zo schrijft wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) in een Kantorencatalogus die afgelopen herfst door de gemeente is uitgegeven.

Hoofdkantoor KLM
Kijkend naar de grote panden die op dit moment aan de markt worden gebracht valt – qua grootte en locatie – allereerst op het ministerie aan de Plesmanweg 1–6, nabij Westbroekpark. Dit complex, bijna 40.000 m² groot, werd ooit gebouwd als hoofdkantoor voor de KLM. Het Rijksvastgoedbedrijf is eind vorig jaar in opdracht van het Rijk actief begonnen met de verkoop van dit pand via biedboek.nl. Het pand is door zijn grootte een aantrekkelijke kantoorlocatie, maar zou ook zeer geschikt zijn voor andere functies, zoals koop- of huurwoningen. Kijkend naar de Ventu Monitor op deze locatie (zie afbeelding) valt op dat er nog een behoorlijke zoekvraag is naar kantoren op deze plek, zeker voor kleinere metrages. Het is opvallend dat het Rijksvastgoedbedrijf bij de verkoop van het gebouw – nog – geen makelaars heeft ingeschakeld.

Stationspostkantoor
Qua grootte op nummer 2 staat het voormalige stationspostkantoor Rijswijkseweg 17, een complex van bijna 16.000 m². Dit diepe monumentale pand ligt op de hoek van de Rijswijkseweg (een van de belangrijke ontsluitingswegen van Den Haag) en de Waldorpstraat, vlakbij station Den Haag HS. Deze locatie vormt een belangrijke schakel tussen drie gebieden die op het moment volop in ontwikkeling zijn: de Haagse binnenstad, het onderwijscluster rondom de Haagse Hogeschool en, op het moment nog enigszins geïsoleerd, de Binckhorst.
Deze positie maakt, samen met een zeer goede bereikbaarheid met OV en de auto, dit pand een interessante kantoorlocatie. Tegelijkertijd zou transformatie naar een gemengd programma, waarvoor dit grote, diepe pand veel mogelijkheden biedt, passen in de ontwikkeling van dit deel van de stad tot centrumstedelijk gebied. Direct naast dit pand is The Globe gevestigd: een voormalig kantoorpand dat deels getransformeerd is tot buitensportcentrum. Ook hier zijn er voor zover bekend geen makelaars ingeschakeld. Belangstellenden moeten zich melden bij de Kantorenloods van de gemeente Den Haag. Het pand blijkt sinds eind vorig jaar in handen van een bv die is gevestigd in Mijdrecht: I love New Hague bv.
Vlakbij is ook het kantoor van T-Mobile aan de Waldorpstraat 60 (gedeeltelijk) aan de markt via NL Real Estate en JLL.

Muzentoren
Nummer drie op de lijst is de bekende Muzentoren, Wijnhaven 8, in het centrum van Den Haag vlak bij het Centraal Station. Illustratief voor de moeizame gang van zaken op de Haagse kantorenmarkt is dat dit ruim 13.000 m² grote pand ligt op een bekende kantoorlocatie, maar dat er nu ook wordt gedacht aan andere functies, zoals koop- of huurwoningen of een hotel, waarbij de voorkeur van de gemeente uitgaat naar een mix van woningen en werkplekken voor ‘het nieuwe werken’. JLL en ‘local hero’ Nadorp Makelaars zijn contactpersoon voor het gebouw.
Te koop is ook Kneuterdijk 8 in het centrum. Het 9000 m² grote gebouw ligt aan de statige Kneuterdijk in het hart van Den Haag, op steenworp afstand van de Hofvijver en Paleis Noordeinde. Winkelstraten als het Noordeinde en horecapleinen als Plaats, Buitenhof en Dagelijkse Groenmarkt liggen om de hoek. Dit pand is niet alleen een aantrekkelijke kantoorlocatie, maar zou ook geschikt zijn voor transformatie naar een hotel. Cushman & Wakefield is verkopend makelaar.