Ophef binnen RICS over afzettingen

De RICS in het Verenigd Koninkrijk ligt onder vuur na de afzetting van vier bestuurders die probeerden aan de bel te trekken over een kritisch financieel rapport.

De Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) wordt geconfronteerd met oproepen voor een onafhankelijk onderzoek vanwege het besluit om de aanstellingen van Amarjit Atkar, Simon Hardwick, Bruce McAra en Steve Williams in november 2019 te beëindigen.

Het kwartet had zijn bezorgdheid geuit over het feit dat een rapport van accountant BDO intern genegeerd werd. In dit rapport waarschuwde de accountant dat de zwakke auditprocessen van de RICS het instituut blootstellen aan‘niet-geïdentificeerde fraude’ en ‘financiële onjuiste rapportage’.

Ze werden ontslagen door Chris Brooke, toen president en nu voorzitter. Op 14 december 2020 zei Brooke dat de operationele interne auditkwestie al meer dan een jaar geleden op de juiste manier is onderzocht. ‘Afgelopen weekend publiceerde The Sunday Times (Londen) een artikel met betrekking tot een operationele interne auditkwestie. Niets in dit artikel is nieuw en de implicatie dat het betrekking heeft op recentere organisatieveranderingen is onjuist en misleidend. De raad van bestuur van RICS heeft destijds alle passende garanties ontvangen, had toezicht op de afhandeling van de kwestie en werd op de hoogte gehouden van alle maatregelen die toen werden genomen als onderdeel van een gepaste follow-up. RICS is financieel gezond, zoals blijkt uit auditverslagen over de afgelopen twee boekjaren van onze externe auditors.’

De raad van bestuur liet afgelopen vrijdag, 8 januari, weten vertrouwen te hebben in de integriteit van het Auditcomité. ‘Een externe evaluatie van zaken uit het verleden is niet nodig.’

Volgens Joël Scherrenberg, voorzitter van de Dutch advisory board van RICS, speelde de kwestie alleen in de UK en niet bij RICS elders in de wereld.