Nuveen koopt Amsterdams kantoor

HighBrook Investors, een Amerikaanse private equity vastgoedinvesteerder, heeft het kantoorgebouw aan de Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam verkocht aan internationaal vastgoedinvesteerder Nuveen Real Estate.

Ontwikkelaar G&S Vastgoed adviseert Nuveen Real Estate met betrekking tot het onderzoeken van de renovatiemogelijkheden van het kantoorgebouw.

Het gebouw, begin jaren 70 gebouwd, biedt ruime mogelijkheid om waarde toe te voegen op deze locatie. Met een totaal oppervlak van 14.000 m², is het een van de laatste objecten met renovatiepotentie op de Zuidas op loopafstand van treinstation WTC Amsterdam. De verkoop van het kantoorgebouw betreft een aandelentransactie.

Verkoper HighBrook Investors is commercieel geadviseerd door Cushman & Wakefield en asset manager Breevast en juridisch geadviseerd door Loyens & Loeff. Nuveen is commercieel geadviseerd door Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten en juridisch door CMS.

CHOP
Nuveen heeft het pand gekocht via het Cityhold Office Partnership (Chop). Cityhold Office Partnership is een pan-Europese joint-venture die door Nuveen Real Estate wordt beheerd namens vier beleggers, waaronder TIAA, AP1 en AP2. Chop is opgericht in 2015 en heeft ambitieuze groeiplannen. Momenteel richt het bedrijf zich op zowel kerninvesteringen als investeringen met toegevoegde waarde in Europese topsteden als Parijs, Berlijn, Frankfurt, Amsterdam, Madrid, Milaan en Londen.

Dit is het derde pand dat Chop in Amsterdam heeft gekocht, na het eveneens op de Zuidas gelegen Edge Olympic en de Gouden Bocht in het centrum van Amsterdam. Linus Nilsson, directeur van Cityhold Office Partnership: “De acquisitie past helemaal in de strategie van Chop, die erop gericht is om op toplocaties gebouwen te kopen waaraan door renovatie of ontwikkeling waarde kan worden toegevoegd. Dit is onze derde acquisitie in Amsterdam in de afgelopen twee jaar en hiermee proberen we in te spelen op de gunstige marktontwikkelingen – krapte aan de aanbodzijde van kantoren, een grote huurdersvraag en steeds internationaler opererende strategische beleggers. Chop heeft nog zo'n € 2 mrd over om te investeren en zal zich blijven richten op het bouwen of volledig renoveren van gebouwen in het topsegment van de Europese markt, waar we toekomstbestendige kantoorpanden kunnen realiseren die een hoog rendement opleveren voor onze aandeelhouders.”

ING financiert
Chop heeft ING gekozen als externe financier voor de acquisitie vanwege de jarenlange goede betrekkingen met de bank, die onder meer betrokken was bij de financiering van vastgoed van het bedrijf op het vasteland van Europa en in het Verenigd Koninkrijk.

Arie Hubers, hoofd van ING WB Real Estate voor de Benelux: “Deze transactie is te danken aan onze hechte zakelijke band met Cityhold Office Partnership en past perfect in de strategie van ING om duurzaamheid op vastgoedgebied te verbeteren. Dit pand zal namelijk worden verbouwd tot een markant kantoorgebouw dat duurzaam en toekomstbestendig is.”