Noord-Holland kampioen transformatie in krimpende markt

Donderdag 13 juni reikt PropertyNL tijdens de derde dag van de Provada de Re-Use Awards uit voor de meeste en meest succesvolle transformaties naar woningen. Noord-Holland scoort over de hele linie het beste. 

Het aantal door transformatie opgeleverde woningen staat al een paar jaar onder druk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 dook het voor het eerst onder de 10.000 en werden er 9.565 stuks opgeleverd, een daling van 9%.

In 2023 zette de daling door, zij het op een iets lager tempo (–4%) naar 9.180. Wat daarbij opvalt, is dat het aantal opgeleverde woningen uit transformatie ieder opvolgend kwartaal lager ligt. Waren dat er in het eerste kwartaal nog 2.690, het tweede kwartaal waren dat er 2.470, om in de laatste twee kwartalen te dalen naar 2.125 en 1.895.

Enquête PropertyNL

PropertyNL zette net als in voorgaande jaren een enquête uit in de markt, die het beeld van het CBS bevestigt. Weliswaar stokte de teller met 2.010 opgeleverde woningen in 2023 iets hoger dan over 2022 (1.973 woningen), maar daarbij dient te worden aangemerkt dat dit jaar meer partijen (13, tegen 11 bij de vorige editie) de moeite namen om de door hen gerealiseerde transformaties aan te melden.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat Noord-Holland vorig jaar kampioen transformaties was met 2.080 opgeleverde woningen, waarvan de Corop-regio Groot-Amsterdam het leeuwendeel voor zijn rekening nam. Hoewel Zuid-Holland een stuk meer inwoners telt, werd hier ongeveer een kwart minder getransformeerd (1.540 stuks). Hier levert Corop-regio Groot-Rijnmond (Rotterdam) een belangrijk aandeel, wat ook geldt voor Corop-regio’s Utrecht en – in mindere mate – de agglomeratie ’s-Gravenhage.

Aanbod aan kantoren

Des te kleiner de provincie, des te minder woningen er door transformatie opgeleverd worden. In Zeeland kwamen er op deze manier vorig jaar slechts 165 woningen bij, in Flevoland 230 en in Groningen 295. Achter de lokale cijfers van het CBS schuilt een logische verklaring. De provincies waar het minst getransformeerd wordt, zijn ook de provincies met een kleiner aanbod aan kantorenlocaties en -gebouwen die zich – bijvoorbeeld door overtolligheid – lenen voor een andere invulling. In meer typische kantoorsteden als Amsterdam is er logischerwijs ook meer verouderd kantorenvastgoed dat niet meer voorziet in de vraag van huurder en werknemer, maar met de nodige aanpassingen wel kan dienen als woonplek voor al die aspirant-Amsterdammers die maar niet aan wonen in de hoofdstad toekomen.

Weten welke ontwikkelaar het beste scoort in transformatie naar woningen of het leukste project volgens de jury heeft opgeleverd? Kom op 13 juni om 13.30 uur naar hal 12 stand 49!