Noord-Brabant zoekt extra ruimte voor bedrijventerreinen

Om de Brabantse economie "kwalitatief" aan te vullen heeft de provincie Noord-Brabant tot 2040 minimaal 1000 hectare aan nieuw bedrijventerrein nodig. Dit blijkt uit de nieuwste Monitor Bedrijventerreinen van de provincie. 

In 2023 werd in Noord-Brabant 146 hectare aan nieuwe bedrijfskavels op bedrijventerreinen uitgegeven. Dat is 45 hectare meer dan in 2022. In totaal is er op alle Brabantse bedrijventerreinen nu ruim 15.000 hectare ruimte voor bedrijfsactiviteiten. Ieder jaar monitort de provincie de ontwikkeling van deze bedrijventerreinen.

500.000 mensen

'Er werken 500.000 mensen op de bedrijventerreinen in Brabant', zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. 'Daarmee zijn ze ongelofelijk belangrijk voor onze innovatie, concurrentiekracht en werkgelegenheid. Tegelijkertijd is de grond in onze provincie schaars. Dat verplicht ons om met de regio’s slimme keuzes te maken, die passen bij de behoefte van Brabantse ondernemers, onze economie en de beschikbare ruimte.'

Daarbij zet de provincie in op duurzame bedrijventerreinen met meervoudig ruimtegebruik. Smeulders: 'Afgelopen jaar hebben we ons ook aangesloten bij Werklandschappen van de Toekomst, om onze bedrijventerreinen te helpen bij de uitdagingen van onder meer klimaatverandering. Dat zijn belangrijke stappen om onze werklocaties klaar te stomen voor de toekomst. Bovendien kunnen dat soort transformaties ruimte bieden op bestaande bedrijventerreinen.'

Lees ook: Made in Europe: voorrang voor logistiek die waarde toevoegt

De gegevens uit de Monitor Bedrijventerreinen worden gebruikt voor het maken van afspraken tussen de provincie en de vier Brabantse regio’s over bestaande en nieuwe werklocaties. Volgens deze afspraken kan maximaal 900 hectare bedrijventerrein uitgegeven en ontwikkeld worden. Om aan de verwachte vraag van 1000 hectare tot 2040 tegemoet te komen, moet dus extra ruimte gevonden worden.

Tekort aan logistieke ruimte

Het verwachte tekort aan bedrijfsruimte is vooral hoog voor grootschalige logistieke bedrijven. Het mogelijke aanbod van dit type bedrijventerreinen ligt 160 hectare onder de laagste verwachte vraag, waarbij het niet helpt dat de provincie nieuwe grootschalige logistiek wil beperken tot specifieke locaties. Bij de nieuwe afspraken met de regio's zal de ontwikkeling van logistieke bedrijventerreinen daarom extra aandacht krijgen.