Nieuwe garage vergroot realisatiekans Aalmarktproject Leiden

LEIDEN - Door niet meer in te zetten op een parkeergarage op de Boommarkt, maar in plaats daarvan even verderop een parkeergarage te realiseren tegenover de Morspoort, hoopt de gemeente dat de realiastie van het winkelproject Aalmarkt door MAB in de binnenstad nu wel financieel haalbaar is. Tegenover de Morspoort staan behalve een garage ook 6000 m[sup]2[/sup] grootschalige detailhandel en 12.000 m[sup]2[/sup] kantoorruimte gepland. MAB is ook bij deze planontwikkeling betrokken.

LEIDEN - Door niet meer in te zetten op een parkeergarage op de Boommarkt, maar in plaats daarvan even verderop een parkeergarage te realiseren tegenover de Morspoort, hoopt de gemeente dat de realiastie van het winkelproject Aalmarkt door MAB in de binnenstad nu wel financieel haalbaar is. Tegenover de Morspoort staan behalve een garage ook 6000 m2 grootschalige detailhandel en 12.000 m2 kantoorruimte gepland. MAB is ook bij deze planontwikkeling betrokken.

Het Aalmarktproject, waarbij MAB 6000 m2 winkelruimte zal ontwikkelen in de Leidse binnenstad, dreigde financieel niet haalbaar te worden door de te hoge kosten voor de parkeergarage aan de Boommarkt. Bovendien was er de nodige weerstand, ook politiek tegen het plan voor de parkeergarage op deze plek.
Een extra parkeergarage is echter wel nodig om de binnenstad bereikbaar te houden en daarmee de benogde investeerders voor het project te trekken. In samenwerking met MAB heeft de gemeente de optie onderzocht om een parkeergarage tegenover de Morspoort te realiseren, waar minimaal 500 plaatsen, maar misschien zelfs 1000 plaatsen gerealiseerd kunnen worden. Verder hopen MAB en gemeente dat het Aalmarktproject met de komst van de RijnGouweLijn nog meer bezoekers kan trekken. De lightrail, die loopt van Gouda via Alphen aan de Rijn en Leiden naar de A44, kan gerealiseerd worden nu de benodigde gelden van het rijk zijn zeker gesteld. Hiermee verwacht Leiden 2400 bezoekers extra naar de binnenstad te krijgen.
Behalve een parkeergarage zijn er plannen om tegenover de Morspoort aan de Morssingel 80 woningen te realiseren, 12.000 m2 kantoorruimte en 6000 m2 grootschalige detailhandel. Door het realiseren van gdv dicht tegen de binnenstad hoopt de gemeente dat er eerder sprake zal zijn van een combinatiebezoek. Op het terrein staat nu nog het kantoor van de Belastingdienst, maar deze heeft aangegeven te zullen vertrekken omdat de organisatie hier te ruim in haar jasje zit. Het belastingkantoor zal dan gesloopt worden om plaats te maken voor de ingang van de parkeergarage. De gemeente en het rijk hebben het grootste deel van de grond hier in eigendom. Bedoeling is dat het Aalmarktproject en het project tegenover de Morspoort tegelijk (2006-2009) worden uitgevoerd.
MAB realiseert 6000 m2 winkelruimte in het Aalmarktproject. De gemeente draagt daar van haar kant € 15 mln aan bij. In het Aalmarktproject heeft Fortis nog het V&D-pand in handen met belendende gebouwen. Fortis heeft Provastgoed in de arm genomen om dit te herontwikkelen, waarbij echter gewacht moet worden op de plannen van KKR, de nieuwe eigenaar van VendexKBB. Ook het pand van ABN Amro aan de Breestraat met een footprint van 800 m2 zou bij het Aalmarktproject getrokken kunnen worden. De gemeente is hierover in gesprek met ABN Amro, eigenaar van het pand.
Verder zal in het plan ook het voormalige gebouw van Rijnland aan de Breestraat gesloopt worden. Daarvoor in de plaats komen dan 33 woningen, 16 studentenunits, een postkantoor en een nieuwe huisvesting van het poppodium LVC.