Nieuwe bestemming voor voormalig Raadhuis Rucphen

Het voormalige Raadhuis Rucphen krijgt een culturele en horeca bestemming.

Het Raadhuis Rucphen uit 1850, gelegen vlakbij de geboorteplaats van Vincent van Gogh, stond al leeg sinds 2012. Het historische pand moet een plek gaan worden waar de zintuigen geprikkeld kunnen worden. Voor de nieuwe culturele, culinaire en ambachtelijke hotspot is via CrowdAboutNow een crowdfundingcampagne opgezet.

Nieuwe bestemming
Vier bedrijven gaan zich vestigen in het voormalig Raadhuis. Ton en Anja Jaspers, eigenaren van het Raadhuis en twee van de bedrijven (Galerie TON en ambachtelijke lijstenmakerij Lijst IN), namen het initiatief. Zij zochten een plek om hun galerie te vestigen en stuitten op het Raadhuis in hun eigen woonplaats Rucphen. Samen met restaurant Spijshuis Uit de Kunst en Ijssalon Koud Kunstje brengen zij op deze locatie kunst, ambacht, eten en drinken samen.

Crowdfunding
Eind mei 2017 willen zij de deuren van de nieuwe hotspot openen. Samen met het Triodos Cultuurfonds en de inbreng van eigen middelen hebben zij het pand kunnen aankopen en eerste noodzakelijke verbouwingen kunnen doen. Om het gebouw tot een mooi geheel te maken en de verbouwing en onderhoud echt goed te kunnen uitvoeren, zijn zij een crowdfundingcampagne gestart op CrowdAboutNow. “Daarnaast willen we met de campagne een netwerk van ambassadeurs om ons heen verzamelen en mensen verbinden die net als wij vinden dat je écht een keer in Rucphen geweest moet zijn als je je zintuigen wilt laten prikkelen”, legt Ton Jaspers uit.

Dorpsvernieuwing en ontwikkeling
Het plan voor het voormalig Raadhuis is ook onderdeel van de grotere visie om gemeente Rucphen toeristisch aantrekkelijker te maken. Naast het heidegebied zal meer cultureel aanbod bijdragen aan een onderscheidende positie voor gemeente Rucphen in het zuiden. “We willen bijdragen aan dorpsvernieuwing en -ontwikkeling door in de gemeente de concentratie op kunst en ambacht meer naar voren te brengen. Onder de rivieren is er op dit gebied nog te weinig te vinden.”, aldus Ton Jaspers.

Met de crowdfundingcampagne willen de ondernemers € 80.000 ophalen. In een paar dagen tijd is al 70% van het doelbedrag opgehaald. Als het minimale doelbedrag is behaald gaan de ondernemers door tot de 200%, om zo het volledige plan optimaal te kunnen realiseren.