Nieuwbouwplan in De Lier krijgt duurzaam warmtenet

Midden in het Westland, in het dorp De Lier wordt een duurzaam warmtenet gerealiseerd in het nieuwbouwplan de Liermolen.

De warmteleveringscontracten tussen gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) en HVC zijn recent getekend. 345 nieuwbouwwoningen worden aangesloten op duurzame warmte van HVC.

Beide partijen gaan samen een collectief warmtenet in Liermolen realiseren. De warmteleveringscontracten komen voort uit een eerdere intentie om nieuwbouwwoningen in het Westland te voorzien van duurzame warmte. Het aansluiten van Liermolen op het warmtenet van HVC betekent concrete verduurzaming. Op termijn kan het warmtenet als warmtecluster onderdeel worden van een gebiedsdekkend regionaal Warmtesysteem Westland.

Circa 345 nieuwbouwwoningen en appartementen in Liermolen (Molensloot de Lier) worden aangesloten op het warmtenet. De eerste fase woningen worden volgens planning medio 2020 gebouwd. Een warmtenet wordt gefaseerd aangelegd waarbij eerst een aansluiting op een tijdelijke warmtecentrale wordt gerealiseerd en wordt toegewerkt naar het aansluiten op een duurzame warmtebron. De beoogde bron voor het warmtenet is aardwarmte. Deze duurzame warmte wordt lokaal gewonnen. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen. Dit gebeurt zo'n twee tot drie kilometer onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in, zodat het weer kan worden verwarmd.