Nieuw Reijerwaard nu voor twee derde vol

Met de komst van warmwaterkraanfabrikant Quooker zit bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk voor twee derde vol. Vooral het laatste kwartaal van 2023 waren er nog flink wat transacties te melden. 

Begin vorige maand kondigde Quooker aan 9,1 hectare te hebben gekocht op het bedrijventerrein. Quooker vestigt zich aan de Bieslookweg en bouwt daar een volledig duurzaam bedrijfscomplex met hoofdkantoor, fabriek en distributiecentrum. Het bedrijf,  bekend van de kokendwaterkraan, maar inmiddels ook bezig met gekoeld, gefilterd en bruisend water, heeft grootse plannen op Nieuw Reijerwaard en bouwt aan een ‘vriendelijke fabriek' met een BREEAM Outstanding-certificaat. Daarmee moet Quooker een voorbeeld worden op het gebied van duurzaamheid en daarnaast moet het een gebouw opleveren met een lage footprint in grond- en energiegebruik dat een fijne en gezonde werkomgeving biedt. 

Transformatie oude locatie

De huidige locatie van Quooker ligt aan de Staalstraat aan de Oostkant van het centrum, ook wel bekend al Donkersloot-Zuid. De gemeente Ridderkerk wil het gebied na het vertrek van Quooker transformeren tot een gemengd gebied voor wonen en werken. Dit voorjaar start de nieuwbouw op Nieuw Rijerwaard. Naar verwachting neemt Quooker begin 2026 de eerste fase van de nieuwbouw in gebruik.

Transacties en start bouw

In hetzelfde laatste kwartaal van 2023 kochten ook Koning Leeuw Beheer (5.771 m²) en NXR (3,4 hectare) bouwgrond op Nieuw Rijerwaard, dat zich moet ontwikkelen tot een duurzame locatie voor bedrijven in de agro/fresh/food- en logistieke sector.  Eind november begon de bouw van het nieuwe onderkomen van Jimmy's Popcorn, nu nog gevestigd in Oud-Beijerland.  In het voorjaar van 2023 kocht de Barendrechtse projectontwikkelaar Progam Vastgoed de koopovereenkomst voor ruim 2 hectare (20.089 m²) bouwgrond aan de Laurierweg. Progam gaat hier een bedrijfspand realiseren bestemd voor bedrijven in de agro-vers-foodsector. AFL Barendrecht kocht in januari 2023 2,2 hectare op het bedrijventerrein 

Van de 96 hectare is nu ongeveer twee derde uitgegeven aan 26 bedrijven. Uiterlijk 2030 moet de ontwikkeling van Nieuw Rijerwaard zijn afgerond.