Het kabinet-Schoof zet stappen in de goede richting, maar de fundamentele knelpunten op de woningmarkt worden niet opgelost. Dat schrijft de Neprom enkele dagen na de presentatie van de Miljoenennota en de Rijksbegroting.
De belangenbehartiger van de projectontwikkelaars in Nederland heeft eerder met een groot aantal andere partijen de Actieagenda Wonen en later de Uitvoeringsagenda Wonen aangeboden met als doel de woningbouwproductie op te schalen naar 100.000 nieuwe woningen per jaar. Dat het kabinet het terugdringen van het woningtekort als topprioriteit benoemt verdient volgens de Neprom waardering en de aangekondigde investeringen zijn belangrijke stappen. De plannen om processen en procedures te versnellen en de beschikbaarheid van grond te vergroten krijgen een positief oordeel, evenals het voornemen nieuwe en grote woningbouwlocaties aan te wijzen.
Fundamentele knelpunten
Maar volgens de Neprom blijven fundamentele knelpunten bestaan. De beschikbare capaciteit om bezwaar- en beroepsprocedures af te handelen schiet tekort, een uitweg uit de stikstofcrisis is (nog) niet gevonden en het investeringsklimaat blijft onder druk staan. “Het belang van betaalbare woningen wordt terecht benadrukt, maar om de realisatie hiervan te waarborgen is het van cruciaal belang dat het investeringsklimaat aantrekkelijker wordt en de kosten beheersbaar blijven”, aldus de belangenbehartiger.
In dat licht vindt de Neprom het erg teleurstellend dat de verlaging van de overdrachtsbelasting pas in 2026 ingaat. En het introduceren van een planbatenheffing en een belasting op onbebouwde grond kan een averechts effect hebben, zo waarschuwt de belangenbehartiger, wanneer dit leidt tot een kostenverhoging voor ontwikkelaars. “Dan worden juist extra drempels opgeworpen die bouwprojecten duurder maken en vertraging in de hand werken.” Men wil wel graag meedenken over oplossingen om de woningbouw te versnellen en goedkoper te maken.