Neprom en IVBN willen mes in overdrachtsbelasting om woningmarkt vlot te trekken

Koepelorganisaties van ontwikkelaars en beleggers, Neprom en IVBN, pleiten er in de aanloop naar Prinsjesdag bij het kabinet voor de overdrachtsbelasting te verlagen en flexibel te zijn met de regel ‘tweederde betaalbaar’.

Dat blijkt uit een gesprek met vertegenwoordigers van de organisaties in Het Financieele Dagblad: Fahid Minhas, directeur van ontwikkelaarsvereniging Neprom, en Judith Norbart-ten Hoor van de IVBN. Zij hopen dat in gesprekken over de begroting de vastgoedsector niet wordt vergeten. 

De overdrachtsbelasting voor commercieel vastgoed is in relatief korte tijd van 6% naar 10,4% gegaan en Neprom en IVBN zien dat graag teruggedraaid. Met reden, want Minhas en Norbart-ten Hoor denken dat het bouwen van 100.000 woningen per jaar, wat het streven is, anders niet haalbaar is.

Waar is het geld?

Die verlaging kost € 1 miljard en daar zit het probleem, want dat geld moet ergens vandaan komen. Ook onder het ministerschap van Hugo de Jonge lag het verzoek er al om de overdrachtsbelasting te verlagen, maar dat is niet opgepakt.

Neprom en IVBN willen beste meerekenen met het kabinet en denken dat een deel van de toegezegde belastingverlaging aan een lagere overdrachtsbelasting kan worden besteed. Daarnaast kunnen particuliere huizenkopers misschien iets meer overdrachtsbelasting betalen dan de 2% die ze nu schuldig zijn.

Voormalig Kamerlid

Minhas, zelf voormalig kamerlid, denkt dat het kabinet zich in de vingers snijdt door de overdrachtsbelasting zo hoog te houden. Het heeft beleggers zo ontmoedigd dat van de weeromstuit de begrote inkomsten die uit die maatregel voortvloeien tegenvallen tot de orde van een paar miljard.

IVBN en Neprom willen van de nieuwe woonminister Mona Keijzer ook dat ze het voornemen dat bij nieuwbouw twee derde van de woningen per gemeente betaalbaar moet zijn laat vallen. Of daar flexibeler mee omgaat. Voor koopwoningen is betaalbaarheid tot €390.000 en voor huurwoningen minder dan €1157 per maand. ‘Op dit moment, in deze tijd, zo stringent vasthouden aan twee derde betaalbaar is soms niet mogelijk, wanneer er niet meer structurele middelen beschikbaar komen’, zegt Norbart-ten Hoor in het FD. Soms, zo betogen Minhas en Norbart-ten Hoor, moetje iets meer koopwoningen in een project stoppen om de business case rendabel te maken.