Nieuwbouwwoningen in Nederland waren vorig jaar gemiddeld 15 tot 20 m² kleiner dan in voorgaande jaren.
Nieuwe huurwoningen hadden een gemiddelde oppervlakte van 105 m² en koopwoningen besloegen zo’n 184 m². Dat is de kleinste oppervlakte in tien jaar, zo blijkt uit een analyse van woningbouwdata die adviesbureau Buildsight op verzoek van RTL Z heeft uitgevoerd.
De woningnood ligt ten grondslag aan de trendbreuk. Het is woekeren met de beperkte ruimte en kleiner wonen hoort daarbij, stellen deskundigen. Daarnaast kunnen veel woningzoekers grotere woningen niet bekostigen, aangezien de vastgoedprijzen harder zijn gestegen dan de lonen.
"We hebben in Nederland lang vastgehouden aan de traditie van de eigen eengezinswoning, met tuintje voor en achter", zegt Michel van Eekert van Buildsight. "Maar grond is zo schaars, kavels worden steeds kleiner, en de bouwkosten zijn enorm gestegen door dure materialen en nieuwe techniek in de woning. Dan is kleiner bouwen de enige oplossing om het nog betaalbaar te houden."
Nederlanders wonen gemiddeld op 52 m² per persoon. Dat is boven het Europese gemiddelde van 43 m² per persoon.
Grootste woningen in het noorden
Nieuwe huurwoningen in Noord-Nederland boden vorig jaar met gemiddeld 115 m² de meeste ruimte, gevolgd door Zuid-Nederland (109 m²). Nieuwe huurwoningen in West-Nederland waren met 103 m² gemiddeld net iets groter waren dan in Oost-Nederland (101 m²).
Kopers in het noorden van het land krijgen de grootste nieuwbouwwoningen, gemiddeld 202 m². In het zuiden (178 m²) en oosten (179 m²) waren nieuwbouwhuizen in 2023 gemiddeld kleiner dan in het westen (187 m²).