Ruim 1 op de 5 (21%) woningbezitters zegt zich zorgen te maken over de eigen financiële situatie. Steeds meer woningeigenaren verwachten moeite te krijgen om de woonlasten te betalen.
Vooral het aflopen van de rentevaste periode wordt gezien als een financieel risico. De verwachte stijging van de maandelijkse (hypotheek)lasten drukt op de gemoedsrust van huishoudens. Ook de extra's, zoals vakantiegeld dat zij deze periode ontvangen, wordt door bijna 1 op de 5 woningeigenaren ingezet voor noodzakelijke uitgaven, zoals onderhoud aan de woning. Dit blijkt uit de nieuwe Woonlastenmonitor die vandaag door NHG is gepubliceerd.
NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zet zich in voor verantwoorde financiering en startte in 2024 met de Woonlastenmonitor. Ten opzichte van de vorige meting is het aantal mensen dat verwacht geen moeite te hebben met het betalen van de woonlasten significant afgenomen.
De groep woningbezitters met financiële zorgen is nog altijd groot. Ruim 1 op de 5 (21%) die zich zorgen maakt over de financiële situatie ervaart vaak stress, ligt wakker of voelt zich machteloos of moedeloos. Ruim 1 op 3 (35%) van de woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan dat het inkomen net genoeg?of zelfs onvoldoende is om alle kosten en vaste lasten te kunnen betalen. Bij deze groep blijft er nauwelijks iets over voor andere uitgaven. Vooruitkijkend verwacht bijna een kwart (23%) van de respondenten de komende 12 maanden moeite te krijgen met het betalen van de woonlasten. Deze verwachting is het afgelopen half jaar licht toegenomen.
Scherpe rentestijging
Voor huishoudens waarbij de rentevaste periode afloopt stijgen de woonlasten mogelijk. In de periode van historisch lage hypotheekrentes (2015-2021) hebben veel woningbezitters hun hypotheek afgesloten met een lage rente. In 2022 volgde een scherpe rentestijging. De gemiddelde 10-jaars rente met NHG verviervoudigde binnen één jaar van circa 0,9% begin 2022 naar 3,87% begin 2023. Bijna een kwart van de woningbezitters in Nederland maakt zich zorgen over het aflopen van hun rentevaste periode. 13% heeft nog nooit stilgestaan bij een mogelijke wijziging en de impact hiervan op de financiële lasten, 65% geeft aan zich geen zorgen te maken.
Ten opzichte van 2024 zoeken meer woningeigenaren met onvoldoende inkomen professionele hulp (van 41% naar 54%). Toch vraagt ongeveer de helft geen advies omdat ze het zelf willen oplossen of denken hiervoor niet in aanmerking te komen.