Mondkapjesplicht Amsterdam en Rotterdam haalt omzet detailhandel onderuit

De invoering van de mondkapjesplicht in aangewezen gebieden in Amsterdam en Rotterdam pakt totaal verkeerd uit voor winkels.

Detaillisten melden omzetdalingen van meer dan veertig procent, aldus brancheorganisatie INretail. Ondernemers met vestigingen in meerdere plaatsen constateren extreme omzetverschillen. Waar retailers in andere steden langzaam uit het omzetdal lijken te kruipen, is de situatie in Rotterdam en Amsterdam weer terug op het dramatische niveau van drie maanden geleden.

INretail roept ondernemers op om het overleg met gemeenten te intensiveren als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. “Waar de situatie verslechtert moet de retail overleggen met de gemeente om de best passende maatregelen bespreekbaar te maken. Invoering van een mondkapjesplicht is een makkelijk besluit, maar gebruik van een spatscherm is een alternatief dat veel beter werkt in het klantcontact en voor de drager comfortabeler is”, zo zegt INretail-voorman Jan Meerman.

Hij vindt dat gemeenten het getroffen bedrijfsleven perspectief moeten bieden. “Het plotseling invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren. Ondernemers zijn belanghebbend en hebben recht op betrokkenheid bij beslissingen met grote gevolgen.”

img
Redacteur
Profiel