Mogelijk foodhal in Gouwekerk

De Gouwekerk in Gouda krijgt mogelijk een bestemming als foodhal. Ontwikkelaar White House Development onderzoekt de mogelijkheden voor herontwikkeling in opdracht van de nieuwe eigenaar.

Aan de Hoge Gouwe in de Goudse binnenstad ligt de Gouwekerk, een rijksmonument die tussen 1902 en 1904 gebouwd is. De 80 meter hoge toren is vanaf verre te zien en zich tevens het hoogste punt van de stad. De monumentale kerk en de naastliggende pastorie zijn aangekocht door een particuliere belegger, waarvoor White House Development de herontwikkeling op zich gaat nemen.

Voorop staat dat de bouwkundige aanpassingen voor de nieuwe bestemming, met het oog op de cultuurhistorie en het karakter van de kerk, zo minimaal mogelijk zullen zijn. De komende maanden gaan we onderzoeken welke herbestemmingsmogelijkheden er zijn. Onder andere worden plannen voor een Foodhall en verdere openbare functies, zoals ruimte voor concerten en evenementen, onderzocht. In dd pastorie komen woningen.

Volgens lokale media tekenden de stichting Johan Maasbach Wereldzending en ontwikkelaar Hermon Erfgoed voor de herontwikkeling tot een designhotel met 80 tot 100 kamers. Dit plan gaat niet door. In 2016 was het Timpaan die met bouwbedrijf Horsman & Co uit Lisse aan de slag wilde gaan met de Gouwekerk.

White House Development is een ontwikkelaar uit Gouda, die onlangs het voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Luchtmacht aan de Binckhorstlaan in Den Haag heeft gekocht. Dit gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor woningen en bedrijfruimte.