Modulair houtbouwproject Pasteur in Haarlemse wijk Schalkwijk

Eind 2024 start de bouwvoorbereiding van Project Pasteur in de Haarlemse wijk Schalkwijk.

Dit duurzame nieuwbouwproject, ontworpen door Faro Architecten in opdracht van woonstichting Elan Wonen, omvat 179 woningen (waarvan 155 sociale huur en 24 middenhuur). Het project biedt ook een gezamenlijke binnentuin én het kantoor en de woonwinkel van Elan Wonen.

De plint van de drie gebouwen wordt traditioneel gebouwd, daarboven worden drie tot vier verdiepingen gestapeld met massief houten modules van Finch Buildings. Deze modules worden geschakeld tot twee- en driekamerappartementen met een AA+ energielabel. Zo wordt gezond en duurzaam wonen bereikbaar voor mensen met een kleinere portemonnee.

Stedenbouwkundig plan

In samenwerking met de gemeente Haarlem ontwierp Faro een stedenbouwkundig plan waarbij de 84 verouderde portiekwoningen plaatsmaken voor een groter en gevarieerder woningaanbod, met behoud van de bestaande groene kwaliteiten. Haaks op het bestaande wandelpad langs de prachtige bomen komt straks een nieuwe route die de locatie met de naastgelegen woongebieden en groenstructuur verbindt.

Project Pasteur bestaat uit drie woonblokken, waarvan één ook het kantoor en de woonwinkel van Elan Wonen huisvest. Twee gebouwen zijn opgezet volgens de corridortypologie, een carrévormig gebouw biedt ruimte aan privé parkeerplekken en een gemeenschappelijke binnentuin. De gebouwen vormen samen een samenhangend geheel, met variaties in hoogte en onderscheidende details zoals raamverdelingen entrees. Toch is er een duidelijke eenheid in materiaalgebruik.

‘Samen met Elan wonen wilden we zo duurzaam mogelijk bouwen met een gezond binnenklimaat. Daarom kozen we voor bouwen in hout met een dampopen constructie en zochten we de samenwerking met Finch Buildings’, vertelt Faro-partner en projectarchitect Jurgen van der Ploeg.

Opschalen met houtbouw

Faro heeft het project samen met Finch Buildings uitgewerkt. De Amsterdamse houtbouwontwikkelaar leverde gedurende alle bouwfases input en expertise aan het bouwteam. Om markt-conformiteit te garanderen, organiseerde Finch Buildings samen met HBB Groep tevens de fabrieksselectie. Houtbouwer Maat Sliedrecht kwam hierbij als beste uit de bus voor de realisatie van de houten modules.

‘Project Pasteur is het grootste project tot nu toe voor Finch Buildings. Van alle woningen bestaan er 158 uit in totaal 322 geprefabriceerde modules’, vertelt oprichter Jurrian Knijtijzer. ‘Modulaire houtbouw is een belangrijke troef om sociale woningbouw sneller, betaalbaarder én binnen CO2 budget te realiseren. Dit project zet wat ons betreft de toon.’

Op twee locaties

HBB Groep neemt de realisatie van Project Pasteur op zich. De voorbereidende werkzaamheden op de bouwlocatie zijn inmiddels gestart en tegelijkertijd worden de modules op locatie bij Maat Feeling Home geproduceerd. De eerste bewoners kunnen naar verwachting in de tweede helft van 2026 hun nieuwe woning betrekken.