Mixed use ontluikt in oude telefooncentrale Amsterdam

De parkzijde van Kamerlingh Onneslaan 1 in Amsterdam Watergraafsmeer is uit de steigers. Deze voormalige telefooncentrale wordt onder de naam De Telefoondienst door AHAM Vastgoed getransformeerd tot plek om te wonen en te werken.

Het complex op de hoek van de Middenweg en de Kamerlingh Onneslaan wordt dit jaar opgeleverd en zal ruimte bieden aan een gevarieerde mix van woningen, bedrijfsruimtes en ateliers. Het oude schakelstation van de PTT uit 1923 dat tot 2020 in gebruik was wordt door ontwikkelaar en verhuurder AHAM Vastgoed getransformeerd tot een bijzondere woon- en werkplek.

Het Amsterdamse architectenbureau Ronald Janssen Architecten tekende voor het ontwerp van De Telefoondienst. Het gebouw krijgt een elegante opbouw met twee bouwlagen, gebaseerd op de symmetrische verhoudingen van het pand. De uitbreiding is hedendaags, maar zal dankzij de verfijnde details aansluiten bij het oorspronkelijke ontwerp van architect Albert Boeken. Zo wordt de opbouw gemaakt van gevlamd graniet, hetzelfde materiaal dat is gebruikt bij de originele ornamenten en dakranden van het pand.

Op de eerste verdieping en in de optopping komen 33 moderne appartementen – een mix van sociaal, middenhuur en vrije sector huurwoningen. Naast woningen komen er op de begane grond en de beletage enkele commerciële ruimtes en ateliers. In totaal wordt er 738 m2 bedrijfsruimte gecreëerd. Ook is er een mogelijkheid voor een ondersteunend horeca-concept in een ruimte van 90 m2 aan de Middenweg.

De achterzijde van het pand krijgt een gedeelde binnenplaats met zicht op het uitgestrekte groen van het naastgelegen Park Frankendael. Oorspronkelijk bevond de hoofdingang van De Telefoondienst zich aan de parkzijde. De originele sierletters, deuromlijsting en bakstenen gevel worden in ere hersteld.