Miljardeninvesteringen voor bereikbaarheid woonwijken in heel Nederland

Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) hebben bekendgemaakt hoe de € 7,5 mrd voor de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken wordt besteed.

 

Het gaat zowel om nieuwe spoorlijnen, wegen en fietspaden, als om de verbetering en verdere ontwikkeling van bestaande verbindingen. Een deel van het geld gaat naar grote infrastructurele projecten, en een deel naar het versnellen van gemeentelijke en provinciale mobiliteitsmaatregelen bij nieuwe woningbouwprojecten.

“Tot en met 2030 hebben we 900.000 woningen te bouwen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we zorgen dat die nieuwe woningen bereikbaar zijn. Met het openbaar vervoer, met de auto of de fiets. Met deze 7,5 miljard doet het kabinet daarin een forse investering. Zes miljard voor de 17 grootschalige woningbouwlocaties, anderhalf miljard in de versnelling van 105 projecten. Binnenstedelijk en buitenstedelijk, binnen de randstad en in de regio.”, aldus De Jonge

Zo wordt in totaal €1,566 mrd geïnvesteerd in de verbetering van het spoor en de stations tussen Leiden en Dordrecht. Voor Rotterdam wil Infrastructuur en Waterstaat € 625 mln investeren in betere oeververbindingen.

Met de regio Amsterdam zijn afspraken gemaakt voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp en het sluiten van de kleine metroring tot Hemknoop. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het realiseren van project Zuidasdok. In totaal is voor de Metropoolregio € 5,4 mrd beschikbaar; waarvan € 1,3 mrd uit de gelden voor versnelling van woningbouwprojecten.

Voor de verbetering van de bereikbaarheid in Brainportregio Eindhoven is ruim € 800 mln beschikbaar. En Groningen krijgt € 88,6 mln voor de ontwikkeling en bouw van een nieuw trein- en busstation bij het terrein van de suikerfabriek. In Utrecht wordt de volgende stap gezet in het onderzoek naar de Merwedelijn. De verbinding maakt extra woningbouw mogelijk in heel Utrecht Zuidwest.

 

img
Redacteur
Profiel