De middenhuurregulering zorgt voor 420.000 extra betaalbare huurwoningen voor middeninkomens.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 23 augustus 2024
De vrije huursector daalt daardoor van 700.000 naar 280.000 woningen. De keerzijde daarvan is dat de marktwaarde van middenhuurwoningen daalt door gemiddeld € 2400 lagere huuropbrengsten per jaar. De waarde bij exploitatie (blijven verhuren) daalt met 15,4% en de waarde bij uitponden (verkopen op de markt voor eigenaar–bewoners bij vertrek van de zittende huurder) met 0,3%. Het gat tussen beide waarden wordt hierdoor groter. Dit vergroot de kans op verkoop met als gevolg een afname van de voorraad middenhuurwoningen.
De overheid heeft ook maatregelen aangekondigd die de belastingdruk voor particuliere verhuurders vergroten. Daarnaast is de rente gestegen, waardoor herfinanciering van hypotheken duurder wordt en het rendement op andere beleggingen toeneemt. Deze combinatie leidt ertoe dat vrijkomende huurwoningen mogelijk niet opnieuw worden verhuurd, maar worden verkocht. Hierdoor neemt de middenhuurvoorraad af, terwijl het doel van de minister is om deze voorraad te laten groeien.
Ook wordt er mogelijk minder geïnvesteerd in middenhuurwoningen doordat het rendement te laag is. De regulering kan leiden tot nieuwe vormen van scheefhuur, doordat mensen langer blijven wonen in hun (schaarse) woning. Dit kan ook leiden tot een verlaging van de arbeidsmobiliteit doordat mensen niet in de buurt van hun werk kunnen wonen.
Maarten van ’t Hek is senior consultant bij Ortec Finance, prof. dr. Marc Francke is hoogleraar Real Estate Analytics aan de UvA en hoofd Vastgoedonderzoek bij Ortec Finance. Hun artikel ‘De invloed van de middenhuurregeling op de potentiële huur en marktwaarde’ is verschenen in Real Estate Research Quarterly, het kwartaalblad van de Vogon, en is te downloaden op www.vogon.nl