Meer grote vastgoedbeleggers maken zich sterk voor GREEN

Om ervoor te zorgen dat ook het wereldwijde vastgoed zich voegt naar de doelen van de Parijs/akkoorden sluiten steeds meer grote vastgoedbeleggers zich aan bij Global Real Estate Engagement Network (GREEN).

De partijen die zich tot nu toe hebben aangesloten vertegenwoordigen € 2 biljoen aan beleggingen. Een biljoen is duizend keer miljard.

De vastgoedsector is goed voor 30 tot 40 procent van het mondiale energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Sinds de lancering in september 2021 hebben onder meer beleggers als ABP, PME, PMT alsmede investment managers en APG, Wellington Management, MN, Robeco en Neuberger Berman zich aangesloten.

Het netwerk is opgericht door Finance Ideas en heeft de steun van bekende academici zoals de hoogleraren  Piet Eichholtz van Maastricht University en Professor Kees Koedijk van Utrecht University.

Het doel van GREEN is het terugdringen van CO2-uitstoot om de opwarming van de atmosfeer tegen te gaan. Bij alle beleggingen moeten ESG en toekomstige risico’s voor het klimaat belangrijke factoren zijn. Vier actiepunten zijn daarbij belangrijk.

  1. Bevordering van openheid ten aanzien van plannen in verschillende klimaatscenario’s.
  2. Opzetten van een sterk bestuursmodel voor klimaatverandering en duurzaamheid, alsmede ambitieuze plannen om het 1,5 graden-scenario te halen.
  3. Helpen om wetenschappelijk gefundeerde overgangstrajecten op te zetten om de doelen van Parijs te halen.
  4. Het bevorderen van gecertificeerde en gestandaardiseerde duurzaamheidscriteria voor portefeuilles.

De vastgoedsector draagt op dit moment te weinig bij aan het tegengaan van opwarming van de aarde. Bestaande initiatieven zoals Climate Action 100+ hebben geen vastgoedcomponent. De vastgoedsector is dan ook in onvoldoende mate bezig bij te dragen aan het verwezenlijken van de doelen van de Akkoorden van Parijs.

De ervaring leert dat de uitstoot van CO2 kan worden gereduceerd zonder dat zakelijke of financiële modellen moeten worden omgegooid.  Volgens Piet Eichholtz, een van de initiatiefnemers van GREEN, laat wetenschappelijk onderzoek zien dat een zorgvuldige toepassing van duurzaamheidsaspecten een positieve uitwerking heeft op de risico-rendementsprestaties van vastgoed.