Maleisisch pensioenfonds EPF betrokken bij fraudezaak in Maleisië

Uit het Maleisische pensioenfonds EPF is $ 1,6 mrd doorgesluisd om de verkiezing van Najib Razak te bekostigen. Dit stelt het journalistieke onderzoeksplatform Sarawak Report. EPF heeft ook bezittingen in Nederland.

Razak is opgepakt omdat hij door de Amerikaanse justitie verdacht wordt van verduistering uit 1Malaysia Development Berhad (1MDB), het investeringsfonds van de Maleisische overheid. Het is de grootste corruptieezaak in Zuidoost Azië sinds Ferdinand en Imelda Marcos. Razak verloor de verkiezingen in mei en afgelopen dinsdag werd opgepakt vanwege vermeende fraude. 

De onderzoeksjournalisten van Sarawak Report stellen dat 10,64 mrd Ringgit (€ 2,25 mrd) is doorgesluisd naar een vaag Luxemburgs bedrijf. Daarvan zou een groot deel ($ 1,6 mrd) zijn gebruikt om de campagne van Razak te betalen. 

Volgens The Strait Times heeft EPF in 2012 en 2013 miljoenen geïnvesteerd in twee energiebedrijven, Jima Energy Ventures en Panglima Power, die later in handen zijn gekomen van 1MDB.

Employees Profident Fund (EPF) heeft in Nederlands verschillende vastgoedbeleggingen, onder andere 6 distributiecentra in de Rotterdamse haven, Brabant en Limburg. Dit in samenwerking met vermogensbeheerder Savills Investment Management. Het pensioenfonds heeft wereldwijd 771 mrd Maleise Ringgit (€ 164 mrd) aan assets en behoort tot de 10 grootste pensioenfondsen ter wereld.

Het staatsfonds 1MDB werd in 2009 opgericht om de economische ontwikkeling van Maleisië te stimuleren. Het investeert in de sectoren vastgoed, energie, toerisme en landbouw. De US Department of Justice brengt de voormalig minister-president Najib Razak (foto) in verband met fraude, evenals de ondernemer Jho Low. Deze investeerde via zijn bedrijf Jynwel Capital ondermeer in het Park Lane Hotel naast Central Park in New York (het aankoopbedrag in 2013 was $ 660 mln).

Bij invallen in 12 huizen van oud-president Razak is voor $ 273 mln aan juwelen, handtassen, horloges en zonnebrillen in beslag genomen. Hij werd dinsdag officieel aangeklaagd en verklaarde gisteren voor de rechtbank onschuldig te zijn. Razak was van 2009 tot mei 2018 minister-president van Maleisië. De beschuldingen van fraude aan zijn adres spelen sinds 2015. Mede hierdoor verloor hij de verkiezingen in mei van de 92-jarige Mahathir Mohamad, die eerder als minister-president diende van 1981 tot 2003.

Low Taek Jho (Jho Low voor vrienden) is een van de bekendste miljardairs van het land en zou het brein zijn geweest achter de miljoenenfraude met het staatsfonds. De autoriteiten zoeken hem, hij is gevlucht.