Maleisiërs slaan slag met Nederlandse distributiecentra

Met een ‘build to suit’ benadering boekt de Brabantse investeerder en ontwikkelaar HVBM succes in de bloeiende markt voor logistiek vastgoed. Dit resulteerde onlangs in de grootste logistieke deal tot nu toe dit jaar, met het Maleisische Employees' Provident Fund (EPF).

De grootste institutionele belegger uit Maleisië kocht vorige maand van het Brabantse familiebedrijf voor € 77 mln drie distributiecentra, van in totaal 100.000 m². Twee van de panden staan op het bedrijventerrein Hazeldonk in Breda het derde aan de Columbusweg in Venlo. Met een totale oppervlakte van circa 100.000 m² is dit tot nu toe de grootste logistieke portefeuilletransactie van 2016. De Maleisiërs deden de transactie via vermogensbeheerder Savills IM, die voor hen de zaken in Nederland beheert. Naar verluidt bedroeg het bruto-aanvangsrendement van de transactie circa 5,7%, een zeer scherp niveau voor de Nederlandse markt. Courante distributiecentra zijn enorm ‘hot’. In de markt is te beluisteren dat het een kwestie van tijd is voordat het niveau van 5% wordt gehaald.

Alle drie de gebouwen zijn ontwikkeld door een lokale belegger en ontwikkelaar: HVBM Vastgoed. De objecten in Breda liggen op bedrijventerrein Hazeldonk bij de grensovergang tussen Nederland en België en zijn langjarig verhuurd aan onder andere Zimmer Biomet. Het gebouw in Venlo aan Columbusweg 35 is voor het grootste deel verhuurd aan Biesheuvel Techniek. Ongeveer een derde van het object is verhuurd aan Janssen Distribution Services.

HVBM Vastgoed, onderdeel van bouwbedrijf de Heerkens van Bavel Groep, staat onder leiding van Adriaan Molenschot. HVMB wist deze distributiecentra de afgelopen jaren van de grond te krijgen met een ‘build tot suit’ benadering waarbij werd ingespeeld op de wensen van de huurder. Het gebouw bleef echter tegelijk voldoende marktconform, zodat het aantrekkelijk bleef voor kopers zoals nu EPF. Het Brabantse familiebedrijf heeft daarmee een positie verworven tussen wereldwijde giganten als Prologis en landelijke specialisten als Borghese en DHG.

DTZ Zadelhoff en Swisslake adviseerden HVBM. Boekel verzorgde namens de verkoper de juridische begeleiding. De koper Savills IM werd geadviseerd door Savills Building and Project Consultancy en juridisch bijgestaan door Loyens & Loeff. JLL stond Savills IM commercieel bij.

HVBM wist onlangs met deze ‘build to suit’ benadering een nieuw project in de wacht te slepen: de ontwikkeling van een nieuw distributiecentrum en assemblagehal voor Beijer Ref (koudetechniek en airconditioning), op bedrijventerrein Wesfields in Oirschot. Ook ECR-Nederland zal zijn verkooplocatie in Nuenen verlaten en zijn intrek nemen in het nieuwe pand. Het nieuw te bouwen huurpand zal 9450 m² logistieke ruimte bevatten en 2735 m² aan kantoorruimte. Het object wordt geheel op maat ontwikkeld en 1 december 2017 opgeleverd.