MIPIM – Hines: 'Rusland vraagt op dit moment onze volledige aandacht'

Hines evalueert zijn €1,75 mrd aan direct onroerend goed in Rusland, nadat het alle nieuwe investeringen daar heeft stopgezet.

Tijdens de Mipim, waar het conflict tussen Rusland en Oekraïne een van de belangrijkste gespreksonderwerpen is, zei een lid van het senior Europese managementteam van Hines dat de situatie in Rusland ‘op dit moment onze volledige aandacht opeist’.

Sommige vastgoedbedrijven, zoals CBRE en Colliers, hebben al het besluit genomen om hun Russische activiteiten te beëindigen. Jorge Duarte van Hines zei echter: ‘Vastgoed is een illiquide activaklasse en we kunnen onze investeerders daar niet zomaar achterlaten.’

Hines betrad meer dan 30 jaar geleden de Russische markt, na de val van de Berlijnse muur. ‘We verkenden met onze investeerders nieuwe markten waar we buitenmaatse rendementen zagen’, zei Duarte. Geen van de discretionaire fondsen van de Amerikaanse ontwikkelaar-investeerder is in het land belegd.

Duarte stapte onlangs over van Barings naar Hines, als fondsbeheerder van een nieuw gediversifieerd, core+ open-ended fonds, Hines European Property Partners (HEPP). Hij zei dat HEPP investeringsmogelijkheden in dynamische stedelijke centra en steden onderzoekt met behulp van de 16 kantoren van de beheerder – maar nog niet in Centraal- en Oost-Europa vanwege de oorlog in de regio.

HEPP is gesitueerd tussen Hines’ vlaggenschip het Hines European Core Fund, dat streeft naar rendementen van 6–7%, en de Hines European Value Funds, die streven naar ruim 12%.

Het rendement van HEPP zal voor ongeveer een derde bestaan uit inkomsten en voor een derde uit de aankoop van activa met groeipotentieel om een rendement van 9–11% te behalen. De gearing zal worden beperkt tot 50%.

Duarte verwacht in de komende weken een ‘aanzienlijke’ first close met ten minste zes investeerders uit de VS en Europa. ‘We hebben veel belangstelling van beleggers voor dit fonds en we denken dat er niet zo veel zijn in de core+.’

Hij zei dat ondanks de geopolitiek, de hoge inflatie en het vooruitzicht van hogere rentes en opgerekte waarderingen, ‘we de kansen die we nu zien niet uit het oog moeten verliezen. Het gaat om megatrends in tech, demografie en ESG en hoe die de veroudering in alle sectoren versnellen, waardoor er meer kansen ontstaan.’