[i]Vastgoedfinanciering bevindt zich in Nederland in een lastig parket: naast een ongelukkig imago kampt deze sector ook met schuldenaren [/i]
Vastgoedfinanciering bevindt zich in Nederland in een lastig parket: naast een ongelukkig imago kampt deze sector ook met schuldenaren
Door Elvan Bayraktaroglu
PropertyNL Magazine nr. 3, 28 maart 2014
Het zijn nog steeds lastige tijden om vastgoed te financieren, maar het is niet onmogelijk. Stichting Fundatie Bachine organiseerde in 2012 op Nyenrode het drukbezochte congres ‘Vastgoefinanciering in woelige tijden.’ Nu de markt kleine tekenen van herstel vertoont, besloot de stichting een vervolg daarop te organiseren, namelijk het congres ‘Perspectieven voor vastgoedfinanciering’. De vraag die toch een beetje boven de markt hangt, is of er nog wel financieringskansen zijn, en in hoeverre de financier zijn vordering kan verzekeren. Sprekers op het congres beantwoordden deze vraag met ‘dat is maar net hoe je er naar kijkt’.
Red flags of groen licht?
De voorzitter van de stichting Eelco Dijk opende de bijeenkomst, gevolgd door de presentatie van Nora van Oostrom-Streep ‘Financieren in uitdagende tijden. Red flags of groen licht?’ Zij wijst op de aangescherpte regels voor hypotheekverstrekkers, waaronder de aanpassing van de loan to value en beperking van renteaftrek.
Tijdens de presentatie ‘Proportionaliteit bij hypothecaire executie’ werd duidelijk dat tijdens het eventuele veilen van onderpanden de rechten van zowel de lener als derden op verschillende manieren beschermd zijn. Niet onbekend is onder andere verkaveling van grond en het huurbeding. Het wordt echter een stuk ingewikkelder als de hypotheekgever meerdere afspraken heeft met derden, waardoor de bank bij een executie verschillende contracten moet uitonderhandelen, ofwel een kettingbeding. Het aantal executieveilingen is de afgelopen jaren opgelopen. Consumenten zagen met lede ogen hun woningen verkocht worden en ook panden van private beleggers verdwenen tegen fikse kortingen uit de portefeuille. Ook banken zijn echter niet gebaat bij een Nederlandse insolventieprocedure als er verlies genomen moet worden.
In de Verenigde Staten bestaat het recht op Credit Bidding, het zogeheten bied- en verrekenrecht. Het Nederlandse recht kent dit niet. Dankzij dit recht kunnen Amerikaanse leningverstrekkers in geval van een executieveiling meebieden en het bod op de activa verreken met de uitstaande schuld.
In ‘Onroerend goed onder water, Herstructurering naar Amerikaans voorbeeld door middel van credit bidding’, bespreekt Susanne van Bergen of deze vorm van bieden een nuttige aanvulling zou kunnen zijn op de Nederlandse executieregels. Van Bergen spreekt voorzichtig uit dat credit bidding in Nederland een bescheiden toevoeging zou kunnen zijn op het Nederlands recht.