Lingotto en KlokGroep herontwikkelen De Vasim in Nijmegen

Lingotto en KlokGroep gaan samen het Vasim-gebouw in Nijmegen renoveren en transformeren.

Dit is de eerste fase in de herontwikkeling van het Nyma-terrein. De Vasim is een wederopbouw-icoon aan de Oversteek, de nieuwe brug over de Waal. Het gebouw is na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd als continu-spinnerij voor de kunstzijdefabriek Nyma en is met de typerende schoorstenen en schaaldaken een uniek gebouw in Nederland.

De Vasim is sinds 18 jaar in bruikleen door de Stichting Cultuurspinnerij, die het verhuurt aan diverse kunstenaars, theatermakers en festivalproducenten. Het doel is om een plek te blijven bieden aan veel van deze gebruikers en aan ondernemers die eind 2021 het 500 meter verderop gelegen Honig-complex moeten gaan verlaten. Lingotto en KlokGroep willen dat het bijzondere gebouw zich meer gaat openen voor het publiek en dat, samen met de ondernemers, een levendige bestemming op het Nyma-terrein wordt gerealiseerd. De Vasim zal plaats bieden aan creatieve bedrijven en aanbieders van kunst, cultuur, sport, evenementen & horeca.

Lingotto en KlokGroep hebben samen met de gemeente een overeenkomst getekend voor De Vasim en voor de nog volgende ontwikkelingen op het Nyma-terrein. Dit gebied zal zich de komende jaren organisch ontwikkelen tot een creatieve hotspot in Nijmegen, waarbij ook ruimte is voor initiatief en planontwikkeling door de eindgebruikers zelf. In opdracht van de gemeente, de Ondernemerscoöperatie Nyma, Lingotto en KlokGroep is hiervoor eerder dit jaar, door stedenbouwkundig bureau Zus, een transformatiekader opgesteld.

Foto: Tim Klaassen