LOCUS en Miss Clark winnen tender woontoren Sluisbuurt

Op 15 november hebben gemeente Amsterdam, LOCUS Real Estate Development en Miss Clark de optieovereenkomst ondertekend voor kavel 1C in de Sluisbuurt. Vanaf eind 2025 realiseert LOCUS hier samen met Miss Clark Nachteiland: een markante woontoren van 70 meter hoog.

Het gebouw heeft meerdere gezichten en ligt centraal aan de Rudi van Dantzigstraat, de hoofdstraat van de Sluisbuurt. De kavel biedt daarnaast ruimte voor detailhandel. Het totale woonprogramma bedraagt maximaal 16.600 m². Het totale niet-woonprogramma dat gerealiseerd kan worden is minimaal 1.200 m².

Uit de beoordeling van Nachteiland: ‘De jury is zeer positief over het gebouwconcept van Nachteiland. Het plan sluit goed aan bij de ambities van de Sluisbuurt.’ Het gebouw is in gezamenlijkheid ontworpen door de architectencombinatie MVRDV en Space Encounters. Het is geïnspireerd op een kunstwerk van Joost Baljeu uit 1978. De plek vanwaaruit je de 70 meter hoge getrapte woontoren bekijkt, bepaalt straks hoe je het gebouw ziet en ervaart. 

Op de begane grond is plek voor winkels en diverse voorzieningen, daarboven komen ruim 150 woningen, waarvan 60 bestemd voor middenhuur. Het is een energieleverend gebouw, in hoge mate gemaakt van circulaire en biobased materialen. De constructie van het gebouw bestaat voor een groot deel uit hout. Aan de plantsoenzijde wordt het groen langs de gevel doorgezet en in hoogte opgetrokken langs verschillende verblijfsplekken van het gebouw.

De naam van het gebouw, Nachteiland, verwijst naar de eerste choreografie van Rudi van Dantzig voor het Nederlands Ballet. Dit dansstuk werd in 1955 voor het eerst uitgevoerd op muziek van de bekende componist Claude Debussy. Hiermee is Nachteiland tevens een ode aan Rudi van Dantzig. 

De Sluisbuurt wordt een duurzame, groene stadswijk gelegen aan het water aan de oostkant van de stad. Er komen 5.500 woningen in een mix van lage en hoge gebouwen. Vanaf eind 2024 komen de eerste studenten en bewoners in de Sluisbuurt studeren en wonen.