Kunstenpand Hart van Zuid Rotterdam gepresenteerd

Het voorlopig ontwerp Kunstenpand in Hart van Zuid van Rotterdam is gepresenteerd door De Zwarte Hond.

 

Het Kunstenpand in Hart van Zuid wordt het hart voor kunst en cultuur in Rotterdam Zuid. Het draagt de werktitel ‘Pand Z’ en zal het nieuwe onderkomen vormen voor het Zuidplein Theater, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en diverse andere culturele functies. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het plan Hart van Zuid, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy en Zuidplein momenteel ondergaat. 

Het Kunstenpand is ontworpen door De Zwarte Hond en maakt deel uit van het door Kraaivanger architects ontworpen plan Hart van Zuid. Onder meer de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad, betere aansluiting van winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel, stadspleinen en vernieuwing van het OV-knooppunt behoren tot het plan. Een consortium van Heijmans en Ballast Nedam, ondersteund door 3i Infrastructure, is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling. Eind april is een belangrijke mijlpaal bereikt: de Financial Close, waardoor de start van de uitvoering nabij is.

Op de plek waar nu zwembad Charlois ligt, tussen de Gooilandsingel en de van Swietenlaan, zal het Kunstenpand worden gerealiseerd. Het Kunstenpand heeft een compact volume van circa 12.000 m2 bvo met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze ‘verouderen´, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt.

De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles te ontdekken en te doen is. Hier bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ´foodcourt´. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen. Vanzelfsprekend moet er rekening worden gehouden met geluidsoverdracht, zowel binnenin het gebouw als naar de dichtbij gelegen woningen. Deze geluidseisen bepalen samen met de aansluiting op de omgeving de indeling van het gebouw.