Koophuizen ontoegankelijk geworden voor starters

Jongvolwassenen klagen dat het door de gestegen huizenprijzen veel moeilijker is geworden om een starterswoning te kopen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2022

Tegelijkertijd zijn de rentekosten van een hypotheek gedaald. Hoe ontoegankelijk is de woningmarkt nu echt voor deze groep?

In een artikel op ESB.nu beschrijft Stefan Groot (Rabobank) dat het benodigde inkomen om een doorsnee starterswoning te kopen sinds 2015 veel sterker is gestegen dan de inkomens zelf. Dat het voor jongvolwassenen toch moeilijker is geworden om een starterswoning te kopen, komt door de sinds 2008 aangescherpte financieringsnormen en achtergebleven nieuwbouw. Meer nieuwbouw en een belastinghervorming zouden de positie van potentiële koopstarters weer kunnen verbeteren, aldus Groot.

Om de toegankelijkheid van koopwoningen voor starters in kaart te brengen, keek Groot onder meer naar de toegankelijkheid van koopwoningen voor huurders in de vrije sector. In de grafiek staat die per leeftijdsgroep en per inkomensdeciel, waardoor de ongelijkheid zichtbaar wordt. Voor huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 was een koopwoning in 2021 alleen toegankelijk voor de hoogste inkomensdecielen. Zelfs een huishouden dat in deze leeftijdscategorie bij de rijkste tien procent behoort, kon maar 23% van de verkochte woningen kopen, en voor de onderste 80% was er nagenoeg geen woning bereikbaar. Ook bij de andere leeftijdscategorieën valt de grote mate van scheefheid op.

 

Lees het hele artikel op esb.nu