Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt middels openbare inschrijving met voorselectie de Koepelgevangenis PI in Breda.
Op 23 maart is de openbare verkoop gestart. De gevangenis stamt uit 1886, is 37.000 m² groot en staat op een perceel van 33.000 m². Hij ligt aan de Nassausingel 26, wordt nu tijdelijk beheerd en heeft een maatschappelijke bestemming.
De koepelgevangenis ligt op een strategische plek in de stad, op slechts 7 minuten lopen vanaf het NS-station Breda Centraal en 7 minuten lopen naar het centrum. Verder grenst het aan het Chassé terrein en de binnenstad. Het unieke koepelcomplex bestaat uit twee hoofdonderdelen: de koepelgevangenis en het gerechtsgebouw met het Huis van Bewaring. Andere onderdelen van het complex zijn o.a. het poortgebouw, een kerkgebouw en werkplaatsen. Het totale complex heeft een omvang van circa 37.000 m² bruto vloeroppervlak en het terrein is circa 33.000 m² groot.
Monumentale waarde
Het gehele complex is beschermd. De koepelgevangenis, het poortgebouw en het gerechtsgebouw zijn rijksmonument. De koepelgevangenis in Breda is één van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De gevangenis is tussen 1882 en 1886 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar. Het markante koepelgebouw heeft een open cirkelvormige middenruimte met een hoogte van ruim dertig meter bekroond door een koepel met ijzeren spanten en een diameter van 53 meter. Het gerechtsgebouw en het Huis van Bewaring zijn ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar en gebouwd tussen 1890 en 1893. Daarna is het complex verschillende keren gerenoveerd. De laatste keer ongeveer 10 jaar geleden.
Verkoopprocedure
Het Rijk wenst het gehele koepelcomplex in één keer openbaar te verkopen middels een openbare inschrijving met uitgebreide voorselectie. Partijen moeten voldoende ervaring hebben met het (her)ontwikkelen van soortgelijke projecten. Partijen die hieraan voldoen wordt gevraagd een visie te maken. Een beoordelingscommissie beoordeelt vervolgens de ingediende visies aan de hand van een beoordelingskader. De maximaal vijf visies met de hoogste scores die voldoen aan de voorwaarden worden geselecteerd om een uitgewerkte projectvisie in te dienen. Indien de uitgewerkte projectvisie voldoet aan de eisen kan de betreffende aanmelder deelnemen aan de biedingsfase. Aan de bieder met de meest aanvaardbare bieding wordt het complex gegund nadat de Bibob-procedure positief is afgesloten.