Kalverstraat zakt 1 plaats op ranglijst duurste winkelstraten

De Kalverstraat in Amsterdam, de duurste winkelstraat in Nederland, is op de wereldwijde ranglijst van duurste winkelstraten een plek gezakt naar positie 17. De winkelhuur bleef met € 2850 per m² per jaar nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar.

Causeway Bay in Hong Kong is met een tophuurprijs van € 25.965 per m² per jaar, voor het tweede jaar op rij de duurste winkelstraat ter wereld en blijft daarmee ook dit jaar Upper 5th Avenue in Ney York (€ 21.295) voor. De derde plek op de wereldranglijst is voor New Bond Street in Londen (€ 16.222) die daarmee ook meteen de duurste winkelstraat in Europa is. 

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Main Streets Across the World 2019 van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield waarin op basis van tophuurprijzen een wereldwijde ranglijst van duurste winkelstraten wordt opgesteld. In de wereldwijde ranking zijn 448 winkelstraten in 68 landen – het grootste aantal landen sinds de start van het onderzoek in 1988 – steeds de duurste winkelstraat per land opgenomen in het onderzoek en onderling vergeleken op basis van eigen data van Cushman & Wakefield.

Duurste winkelstraten van Nederland
In Nederland is de Kalverstraat de duurste winkelstraat met een tophuurpijs van € 2850 per m² per jaar, een huurprijs die nagenoeg gelijk is aan die van 2018. Op de wereldwijde ranglijst eindigt de Kalverstraat op positie 17 (2018: 16). In het wereldwijde onderzoek van Cushman & Wakefield zijn in totaal acht Nederlandse winkelstraten meegenomen: de Kalverstraat en de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, de Grote Staat in Maastricht, de Lange Elisabethstraat in Utrecht, de Lijnbaan in Rotterdam, de Spuistraat in Den Haag, de Demer in Eindhoven en de Ketelstraat in Arnhem (zie foto).

De huurprijzen in deze beste en drukste winkelstraten van Nederland zijn over het voorbije jaar nagenoeg stabiel gebleven. De tophuurprijzen – zoals weergegeven in de tabel - worden alleen op de drukste en daarmee beste delen van de betreffende winkelstraten daadwerkelijk gerealiseerd. Cushman & Wakefield benadrukt dat Nederland nog altijd een aantrekkelijk vestigingsland blijft voor internationale retailers vanwege de combinatie van koopkrachtige consumenten en redelijke winkelhuurprijzen in de beste winkelsteden.

Europese winkelstraten
In de wereldwijde top 10 van duurste winkelstraat per land zijn vijf Europese straten terug te vinden (Londen, Parijs, Milaan, Zürich en Wenen). Over het algemeen waren de huren op ongeveer 70% van de locaties in Europa stabiel of hoger dan vorig jaar. Polarisatie is echter duidelijk tussen de meer gevestigde markten van Noordwest-Europa en Zuid-, Midden- en Oost-Europa, waar het moderne aanbod lager is en de verkoop online nog moet versnellen.