Gemeenten, branche- en belangenorganisaties en werkgevers vrezen dat het demissionair kabinet nu urgente thema’s als woningbouw en klimaataanpak laten liggen. Ook de regulering van de middenhuur kan op de taboelijst belanden.
Het kabinet struikelde vrijdagavond, na dagen van zwaar overleg, over het te voeren asielbeleid. Inmiddels heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd zich niet beschikbaar te stellen voor een vijfde termijn. Hij wil de politiek in zijn geheel verlaten. Het demissionair kabinet gaat nu een lijst van controversiële onderwerpen samenstellen. Deze thema’s, waarvoor in een aantal gevallen al wetgeving in de maak is, zijn dermate zwaar dat het demissionair kabinet ze niet meer wil behandelen.
Maar Nederland kan zich geen stilstand veroorloven, meldden organisaties als Aedes, VNO-NCW en VNG zondag in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De val van het kabinet mag er volgens hen niet toe leiden dat onder meer de woningbouwopgave, energietransitie en stikstofmaatregelen nu on hold worden gezet. Ten eerste omdat de klimaatdoelen dan naar hun inzicht niet worden behaald, ook omdat bedrijven, boeren en burgers behoefte hebben aan stabiel beleid. De belangenorganisaties en gemeenten wijzen op de duurzaamheidsinvesteringen die (agrarische) ondernemingen en particulieren al hebben gedaan en in de nabije toekomst willen verrichten. ‘We moeten door!’, zo besluiten ze brief aan de Tweede Kamer.
Woningbouw op snelheid houden
Koepelvereniging voor woningcorporaties Aedes en werkgeversvereniging VNO-NCW willen eveneens dat de woningbouw niet verder stokt. De nieuwe verkiezingen vinden in november plaats, maar de maanden in aanloop naar de verkiezingen kunnen volgens hen niet worden gemist. Nieuwbouw is al ingezakt, als het kabinet geen druk meer zet, wordt het naar hun mening helemaal onmogelijk om de woningbouwdoelen te behalen. De komst van de wet die het kabinet meer macht moet geven om woningbouw bij provincies en gemeenten af te dwingen, is nu ook onzeker.
“Maar de woningnood is daarvoor te groot”, zegt Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, in Het Financieele Dagblad. “We hebben al slecht weer bij de woningbouw door de hogere rente en inflatie en kunnen ons geen bestuurlijke vertraging veroorloven.”
Regulering middenhuur
Een ander onderwerp dat kans maakt op de taboelijst te belanden, is de Wet betaalbare huur. Demissionair CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil de huurprijzen verder reguleren, waardoor veel woningen die nu nog in de vrije sector vallen aan een huurplafond zijn gebonden. Deze regulering van de middenhuur lag coalitiegenoot VVD als een steen op de maag.
Met name particuliere beleggers, waarvan velen zich de afgelopen tijd gedwongen voelden woningen uit te ponden, slaken nu wellicht een zucht van verlichting. Al is het natuurlijk afwachten of de Wet betaalbare huur niet meer wordt behandeld én welke plannen een nieuwe minister van Volkshuisvesting eventueel ontvouwt.