Jaaroverzicht 2020: Corona heeft geen impact op veilige beleggingen

Zelfs 2020 had lichtpunten. Beleggingen in woningen en distributiecentra liepen gewoon door en sommige winkels profiteerden. Maar 2021 lonkt.

Door Gabriëlle Klaver en Lucas Ligtenberg  
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2020

2020 gaat de vastgoedkronieken in als het jaar van corona, woningen en logistiek. De financiering van vastgoedbeleggingen op het gebied van woningen en logistiek is dit jaar, ondanks corona, heel goed doorgelopen. Bij het dealoverzicht voor portefeuilles op pagina 40 is dat terug te zien: in deze lijst alleen maar logistiek en woningen. Ook bij de grote single asset deals (pagina 42) is vooral logistiek terug te vinden.
Bij de portefeuilledeals is in 2020 echter geen enkele grootschalige kantorendeal te registreren geweest: ook de aangekondigde koop door Aviva van zes kantoren op Nederlandse toplocaties voor € 700 mln heeft geen doorgang gevonden. Naar verluidt gooide corona hier roet in het eten.
Die tegenvaller kan in 2021 echter ruimschoots goedgemaakt worden met de aangekondigde verkoop van het ABN Amro-hoofdkantoor op de Amsterdamse Zuidas. Met 90.000 m² en een parkeergarage voor 750 auto’s op eigen grond op de duurste kantorenlocatie van Nederland, moet deze single asset toch de € 700 mln van Aviva aanzienlijk kunnen overstijgen. Daarbij zal ABN Amro dan en passant een aardige boekwinst maken.

Feestje
Ook bij de gebruikstransacties bleef de kantorenmarkt het afgelopen jaar achter. Terwijl het een feestje was om de verhuren van distributiecentra (pagina 46) op een rij te zetten, kunnen we bij de kantorendeals slechts drie heel grote kantoorverhuren (pagina 44) opnoemen.
Dat in 2020 nauwelijks hotels van eigenaar zijn gewisseld, zal ook geen verrassing zijn. Maar ook hier lonkt 2021. Internationale investeerders zijn in elk geval al voorgesorteerd en hebben geld gealloceerd naar Europese hotelfondsen die hotels in moeilijkheden moeten helpen door het opkopen van vastgoed.
Op de winkelmarkt zijn in 2020 heus wel de nodige winkels en winkelcomplexen van eigenaar gewisseld. Maar het zijn – met uitzondering van de Megastores in Den Haag – kleine plukken. Ook hebben we de best wat winkelverhuren langs zien komen, maar niet veel in de topwinkelstraten. Veel retailers vechten om te overleven en houden liever even hun kruit droog dan te investeren in nieuwe vestigingen. Toch zijn er ook in deze sector lichtpunten: de slagerijen, bakkers, slijters, wooninrichters, tuincentra en kluswinkels hebben een geweldig jaar achter de rug. Daar hebben ze wel reden om Kerst 2020 uitbundig te vieren – waarvan akte in de fotoreportage op pagina 48.

Beleggingsdeals - Portefeuilles

KKR koopt Roompot
Koper: KKR
Verkoper: PAI Partners
Wat: vakantieparken en operations
In juni werd bekend dat de Amerikaanse private equity partij KKR een deal heeft gesloten met private equity firma PAI Partners voor de aankoop van de Roompot Group. Roompot is eigenaar en exploitant van 23 vakantieparken in Nederland, België en Duitsland. In totaal exploiteert Roompot meer dan 150 parken in Nederland, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje, van eersteklas resorts tot parken en kampeerterreinen. Het zou in totaal gaan om een bedrag van € 1 mrd.

Vestia verkoopt 10.000 woningen
Koper: diverse corporaties
Verkoper: Vestia
Wat: sociale huurwoningen
Dit is geen enkelvoudige deal, maar als we ze allemaal zouden noemen, zou deze lijst te saai worden. In totaal verkoopt Vestia 10.000 woningen aan collega-corporaties. Zo neemt Staedion 1344 verhuureenheden over in Pijnacker-Nootdorp, in het Westland gaan 1212 eenheden naar Arcade, 340 naar Wonen Midden-Delfland, 752 naar de Wassenaarsche Bouwstichting en 550 naar Wonen Wateringen. 1061 (zorg)woningen in de provincie Groningen worden gekocht door zorgvastgoedbelegger Estea. Vestia hoopt medio 2021 de laatste portefeuilles te hebben verkocht.

Axa IM koopt Kadans
Koper: AXA IM - Real Assets
Verkoper: Oaktree Capital
Wat: Kadans Science Partner
AXA IM - Real Assets neemt Kadans Science Partner over van Oaktree Capital Management. Naar verluidt ligt de koopprijs op € 500 mln. Kadans is de grootste Europese vastgoedontwikkelaar op het gebied van life sciences. In totaal heeft het 150.000 m² ruimte verspreid over 20 locaties in eigendom en onder beheer verspreid over Nederland, het VK en Duitsland. Bovendien heeft Kadans een pijplijn van 70.000 m², binnen drie jaar te realiseren. De portefeuille is voor 80% in Nederland gesitueerd. Het huidige management van Kadans blijft in het bedrijf en krijgt een minderheidsaandeel in het bedrijf.

Pré Wonen koopt in Zandvoort
Koper: Pré Wonen
Verkoper: De Key
Wat: 2500 woningen
Pré Wonen heeft het totale Zandvoortse woningbezit van 2500 woningen van woonstichting De Key gekocht. Het betreft voornamelijk sociale huurwoningen. Met deze overname komt Pré Wonen op een portefeuille van 16.000 woningen in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond. De Key is begin 2019 gestart met haar zoektocht naar een nieuwe woningcorporatie voor Zandvoort.

Koper: Heimstaden
Verkoper: Patrizia
Wat: 2023 woningen
Patrizia heeft in april voor € 375 mln een woningportefeuille van 2023 woningen in 41 wooncomplexen verspreid door heel Nederland verkocht aan Heimstaden Nederland. Deze Amber-portefeuille bestaat voor driekwart uit sociale huurwoningen. Ook zijn 60 commerciële units verkocht. De complexen staan in 29 verschillende Nederlandse gemeenten. Ruim 60% van de huurstroom komt uit complexen in de Randstad.

DHG verkoopt Smartlogs
Koper: Hansainvest
Verkoper: DHG
Wat: 196.000 m² logistiek vastgoed
Hansainvest heeft de portefeuille LogChainTwo voor € 245 mln aangekocht namens zijn fondsen HansaReal 2 en Hansa Europe Logistic Fund. Verkoper is DHG. De portefeuille LogChainTwo bestaat uit vijf locaties. Vier zijn door DHG ontwikkeld en één heeft DHG aan de LogChainTwo-portefeuille toegevoegd.

Koper: Nuveen Real Estate
Wat: 210.000 m² logistiek vastgoed
Nuveen nam voor € 215 mln een magazijn (48.000 m² ) in de buurt van Rotterdam over, alsmede de laatste fase van de ontwikkeling van het distributiecentrum Westfields Logistics (100.000 m²) in Eindhoven. Daarbij kwam nog fase II van een logistiek complex (62.000 m²) in Zaltbommel.

Koper: CBRE Global Investors
Verkoper: Pensioenfonds Slagersbedrijf
Wat: 916 woningen
CBRE Global Investors heeft een woningportefeuille met 916 huurwoningen gekocht van het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf. De woningen bevinden zich op 23 locaties in Nederland; 95% heeft een huurprijs in het middensegment. Alle woningen in de portefeuille hebben een groen energielabel. Twee derde van de woningen zijn ééngezinswoningen en bij drie complexen gaat het om nieuwbouwontwikkelingen, waaronder Campus Yours in Leiden.

Koper: Round Hill
Verkoper: ontwikkelaar
Wat: 821 woningen
Round Hill Capital heeft 821 huurwoningen in Amersfoort, Arnhem, Apeldoorn en Deventer en twee kantoren met herontwikkelingpotentie aangekocht. De acquisitie bestaat uit 14 objecten, waarvan 12 getransformeerde voormalige kantoren. De objecten liggen in binnenstedelijke gebieden. Deze aankoop is de eerste investering van een nieuwe joint venture tussen Round Hill Capital en een staatsinvesteringsfonds uit het Midden-Oosten.

Koper: Urban Industrial
Verkoper: PostNL
Wat: 160.000 m² sorteercentra
Urban Industrial heeft een vastgoedportefeuille met vijf sorteercentra van PostNL gekocht voor € 150 mln. Het gaat om sorteercentra in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle en Den Bosch. Deze locaties worden langjarig teruggehuurd door PostNL.

Beleggingsdeals - single assets

Savills IM koopt in Tholen
Koper: Savills IM
Verkoper: DSV
Wat: 115.000 m² distributiecentrum
Savills Investment Management heeft voor Koreaanse institutionele beleggers een nieuw gebouwd logistiek centrum in Tholen aangeschaft. Het centrum van 115.000 m² is ontwikkeld door het Deense transportbedrijf DSV, dat het ook blijft gebruiken. Het bevindt zich op een strategische plek tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.

P3 koopt in Echt-Susteren
Koper: P3
Verkoper: Dokvast
Wat: 98.000 m² distributiecentrum
P3 Logistic Parks heeft een distributiecentrum van 98.000 m² in de omgeving Echt-Susteren gekocht van ontwikkelaar Dokvast. De oplevering wordt verwacht in Q4 van 2021. Door de ligging in het zuidoosten van Nederland en de sterke vraag van gebruikers, is het pand vooral geschikt voor grote 3PL- en e-commerce partijen. Het pand wordt opgeleverd met een Breeam Outstanding-certificaat.

Veilingterrein Bleiswijk verkocht
Koper: Next Level Development
Verkoper: The Greenery
Wat: 92.000 m² logistiek vastgoed
Het voormalige veilingterrein van The Greenery in Bleiswijk is verkocht aan Next Level. De totale logistieke campus beslaat 33 hectare aan de A12 in Bleiswijk, met daarop een moderne crossdock-faciliteit (30.000 m²), een multi-tenant warehouse (62.000 m²) en een locatie om op korte termijn nieuwbouw te kunnen realiseren. De verkoop is het laatste onderdeel van een strategisch programma van The Greenery om de activiteiten te concentreren in Barendrecht en Breda.

Verkoop Brainport in Eindhoven
Koper: Capreon
Verkoper: SDK Vastgoed en Maja Investments
Wat: 100.000 m² BIC
SDK en Maja Investments verkochten de eerste fase van Brainport Industries Campus in Eindhoven voor naar schatting € 125 mln. Het gaat om 100.000 m² aan gebouwen. Capreon is een Britse investeerder. Op Brainport is het nog mogelijk 900.000 m² te ontwikkelen, fase 2 van 200.000 m² is in ontwikkeling gebracht.

ASR koopt ontwikkeling in Eindhoven
Koper: ASR Real Estate
Verkoper: Edge
Wat: 25.000 m² kantoorruimte en 14.500 m² wonen
Edge ontwikkelt in Eindhoven naast het centraal station een gebouw dat uit twee delen bestaat: een gebouw met 25.000 m² kantoorruimte en een groen atrium, en het tweede gebouw met 14.500 m² woonruimte voor 175 appartementen in de vrije sector. Het is gekocht door ASR voor het ASR Dutch Mobility Office Fund en ASR Dutch Core Residential Fund. Het moet de labels Breeam Excellent en Well Core & Shell Gold krijgen en krijgt een Madaster-materialenpaspoort. Oplevering vindt plaats in Q3 2023.

Deka koopt in Venlo
Koper: Deka Immobilien
Verkoper: VidaXL
Wat: 73.500 m² distributiecentrum
Deka Immobilien kocht dit jaar opnieuw een distributiecentrum van VidaXL in Venlo, een tweede. Het betreft een sale-and-lease-back. De samenwerking met webshop VidaXL, die in de hele wereld actief is, bevalt de Duitsers kennelijk goed. Het DC doet dienst als opslag voor bulkgoederen. Het eerste DC van VidaXL in Venlo, tevens in eigendom van Deka, richt zich met name op e-commerce activiteiten.

Rijk koopt in Den Bosch
Koper: Rijksvastgoedbedrijf
Verkoper: Vastgoed Rietveld
Wat: 42.000 m² kantoor
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan 8 in Den Bosch gekocht van Vastgoed Rietveld. Het wordt beheerd door Garbe Institutional. De koopsom bedroeg € 95 mln. Het complex heeft een totale omvang van 42.000 m² vloeroppervlak met behalve kantoor ook ruimtes voor zittingen. De aankoop past in het beleid van het Rijk om strategische locaties in eigendom te hebben en minder te huren. Eigen gebouwen zijn gemakkelijker naar eigen inzicht te verduurzamen en er wordt bespaard op huisvestingskosten die gepaard gaan met huren. Het RVB gaat de kantoorgedeeltes renoveren.

Kantoor Telegraaf gekocht
Koper: Angelo Gordon en APF
Verkoper: Mediahuis Nederland
Wat: 42.000 m² kantoor
Midden in coronatijd kochten APF International en Angelo Gordon het kantorencomplex aan de Basisweg 30 in Amsterdam Sloterdijk voor € 87 mln. 21.500 m² wordt teruggehuurd door Mediahuis, dat onder meer de Telegraaf uitgeeft. Ook APG heeft hier een tijdelijk onderkomen. Het complex is nu 42.000 m² groot, maar heeft (her)ontwikkelingspotentieel: er kan 60.000 m² worden bijgebouwd. In het gebied streeft de gemeente een mix van werken en wonen na.

Hilton Den Haag verkocht
Koper: Avignon Capital
Wat: Hilton Hotel Den Haag
Gezien de problemen die de hotelbranche met de coronacrisis heeft, zijn er dit jaar nauwelijks hoteldeals geweest. Vlak voor de ellende uitbrak kocht Avignon Capital in januari nog Holding Hotel Zeestraat, de enige aandeelhouder van de twee bedrijven die het Hilton Hotel in Den Haag bezitten en managen. Het hotel heeft 195 kamers.

Megastores Den Haag weer verkocht
Koper: COD en Amvest
Verkoper: MRP en CQS
Wat: 80.000 m² winkels
Ook winkeldeals zijn er maar mondjesmaat geweest dit jaar – in elk geval geen winkeldeals van groot formaat. Qua vierkante meters is Megastores in Den Haag wel groot – 80.000 m². De magere resultaten die het winkelcentrum nu behaalt, maken dat er een groot opwaarts potentieel mogelijk is. COD en Amvest gaan herontwikkelen, transformeren en heel veel woningen toevoegen. Ook MRP had dit plan, maar merkte dat dit lastiger te realiseren was met een buitenlandse partner.

Beleggingsdeals - Portefeuilles

KKR koopt Roompot
Koper: KKR
Verkoper: PAI Partners
Wat: vakantieparken en operations
In juni werd bekend dat de Amerikaanse private equity partij KKR een deal heeft gesloten met private equity firma PAI Partners voor de aankoop van de Roompot Group. Roompot is eigenaar en exploitant van 23 vakantieparken in Nederland, België en Duitsland. In totaal exploiteert Roompot meer dan 150 parken in Nederland, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje, van eersteklas resorts tot parken en kampeerterreinen. Het zou in totaal gaan om een bedrag van € 1 mrd.

Vestia verkoopt 10.000 woningen
Koper: diverse corporaties
Verkoper: Vestia
Wat: sociale huurwoningen
Dit is geen enkelvoudige deal, maar als we ze allemaal zouden noemen, zou deze lijst te saai worden. In totaal verkoopt Vestia 10.000 woningen aan collega-corporaties. Zo neemt Staedion 1344 verhuureenheden over in Pijnacker-Nootdorp, in het Westland gaan 1212 eenheden naar Arcade, 340 naar Wonen Midden-Delfland, 752 naar de Wassenaarsche Bouwstichting en 550 naar Wonen Wateringen. 1061 (zorg)woningen in de provincie Groningen worden gekocht door zorgvastgoedbelegger Estea. Vestia hoopt medio 2021 de laatste portefeuilles te hebben verkocht.

Axa IM koopt Kadans
Koper: AXA IM - Real Assets
Verkoper: Oaktree Capital
Wat: Kadans Science Partner
AXA IM - Real Assets neemt Kadans Science Partner over van Oaktree Capital Management. Naar verluidt ligt de koopprijs op € 500 mln. Kadans is de grootste Europese vastgoedontwikkelaar op het gebied van life sciences. In totaal heeft het 150.000 m² ruimte verspreid over 20 locaties in eigendom en onder beheer verspreid over Nederland, het VK en Duitsland. Bovendien heeft Kadans een pijplijn van 70.000 m², binnen drie jaar te realiseren. De portefeuille is voor 80% in Nederland gesitueerd. Het huidige management van Kadans blijft in het bedrijf en krijgt een minderheidsaandeel in het bedrijf.

Pré Wonen koopt in Zandvoort
Koper: Pré Wonen
Verkoper: De Key
Wat: 2500 woningen
Pré Wonen heeft het totale Zandvoortse woningbezit van 2500 woningen van woonstichting De Key gekocht. Het betreft voornamelijk sociale huurwoningen. Met deze overname komt Pré Wonen op een portefeuille van 16.000 woningen in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond. De Key is begin 2019 gestart met haar zoektocht naar een nieuwe woningcorporatie voor Zandvoort.

Koper: Heimstaden
Verkoper: Patrizia
Wat: 2023 woningen
Patrizia heeft in april voor € 375 mln een woningportefeuille van 2023 woningen in 41 wooncomplexen verspreid door heel Nederland verkocht aan Heimstaden Nederland. Deze Amber-portefeuille bestaat voor driekwart uit sociale huurwoningen. Ook zijn 60 commerciële units verkocht. De complexen staan in 29 verschillende Nederlandse gemeenten. Ruim 60% van de huurstroom komt uit complexen in de Randstad.

DHG verkoopt Smartlogs
Koper: Hansainvest
Verkoper: DHG
Wat: 196.000 m² logistiek vastgoed
Hansainvest heeft de portefeuille LogChainTwo voor € 245 mln aangekocht namens zijn fondsen HansaReal 2 en Hansa Europe Logistic Fund. Verkoper is DHG. De portefeuille LogChainTwo bestaat uit vijf locaties. Vier zijn door DHG ontwikkeld en één heeft DHG aan de LogChainTwo-portefeuille toegevoegd.

Koper: Nuveen Real Estate
Wat: 210.000 m² logistiek vastgoed
Nuveen nam voor € 215 mln een magazijn (48.000 m² ) in de buurt van Rotterdam over, alsmede de laatste fase van de ontwikkeling van het distributiecentrum Westfields Logistics (100.000 m²) in Eindhoven. Daarbij kwam nog fase II van een logistiek complex (62.000 m²) in Zaltbommel.

Koper: CBRE Global Investors
Verkoper: Pensioenfonds Slagersbedrijf
Wat: 916 woningen
CBRE Global Investors heeft een woningportefeuille met 916 huurwoningen gekocht van het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf. De woningen bevinden zich op 23 locaties in Nederland; 95% heeft een huurprijs in het middensegment. Alle woningen in de portefeuille hebben een groen energielabel. Twee derde van de woningen zijn ééngezinswoningen en bij drie complexen gaat het om nieuwbouwontwikkelingen, waaronder Campus Yours in Leiden.

Koper: Round Hill
Verkoper: ontwikkelaar
Wat: 821 woningen
Round Hill Capital heeft 821 huurwoningen in Amersfoort, Arnhem, Apeldoorn en Deventer en twee kantoren met herontwikkelingpotentie aangekocht. De acquisitie bestaat uit 14 objecten, waarvan 12 getransformeerde voormalige kantoren. De objecten liggen in binnenstedelijke gebieden. Deze aankoop is de eerste investering van een nieuwe joint venture tussen Round Hill Capital en een staatsinvesteringsfonds uit het Midden-Oosten.

Koper: Urban Industrial
Verkoper: PostNL
Wat: 160.000 m² sorteercentra
Urban Industrial heeft een vastgoedportefeuille met vijf sorteercentra van PostNL gekocht voor € 150 mln. Het gaat om sorteercentra in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle en Den Bosch. Deze locaties worden langjarig teruggehuurd door PostNL.

Gebruikersdeals - kantoren

Amsterdam Zuidoost
Huurder: ABN Amro
Verhuurder: Edge
Metrage: 36.000 m²
Edge gaat het kantoor van ABN Amro aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost herontwikkelen en uitbreiden met 36.000 m². Het gebouw, dat na uitbreiding 98.000 m² meet, moet Paris Proof worden. ABN Amro gaat het hoofdkantoor aan de Zuidas verkopen om zich vooral in dit gebouw in Zuidoost te concentreren. Op termijn zal er ruimte zijn voor 10.000 werknemers (fte’s).

Amsterdam, Zuidas
Huurder: Uber
Verhuurder: Flow
Metrage: 30.000 m²
Het Tripolis-complex aan de A10 in Amsterdam, dat deel uitmaakt van plangebied Verdi Zuidas, wordt door projectontwikkelaar Flow herontwikkeld tot een stadscampus, Tripolis-Park. Hoofdhuurder wordt Uber, dat met zijn internationale hoofdkantoor 30.000 m² van de beschikbare 45.000 m² in gebruik neemt. Het complex, dat door veel groen moet worden omgeven, krijgt ook appartementen.

Diemen, Bergwijkpark Zuid
Huurder: ABN Amro/dochter ICS
Verhuurder: Signal
Metrage: 19.385 m²
ABN Amro en dochteronderneming ICS (International Card Services) hebben op 10 maart een langjarige huurovereenkomst afgesloten voor 19.385 m² kantoorruimte in het gebouw Square58 aan de Wisselwerking 58 te Diemen. De huidige huurder T-Mobile Nederland huurt als onderdeel van de totale transactie, die 28.000 m² omvat, de huidige kantoorruimte van ICS (8698 m²) langjarig terug.

Amsterdam, Sloterdijk
Huurder: EVBox
Verhuurder: Kingwalk
Metrage: 8625 m²
EVBox huurt 8625 m² kantoorruimte en 93 parkeerplaatsen in Go West Building aan de Kabelweg 47 in Amsterdam. EVBox is aanbieder van schaalbare laadoplossingen voor elektrische auto’s. Go West Building bevindt zich op enkele minuten van station Amsterdam Sloterdijk en is volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Zo is er een nieuw verwarmings- en koelingssysteem geïnstalleerd en zijn er zonnepanelen geplaatst.

Amsterdam-Centrum
Eigenaar/gebruiker: WeWork
Metrage: 6400 m²
WeWork opent in december 2020 een flagship-locatie aan de Stadhouderskade 5–6 in Amsterdam. Het is de vierde vestiging van de aanbieder van gedeelde kantoorruimtes in Nederland. Het monumentale gebouw Atlanta, dat in 1920 werd gebouwd voor autobedrijf REO, is het voormalige hoofdkantoor van Tommy Hilfiger.

Hoofddorp
Huurder: L’Oréal
Verhuurder: Park2020
Metrage: 6200 m²
L’Oréal Nederland heeft een nieuwe huurovereenkomst getekend voor ruim 6200 m² kantoorruimte en 152 parkeerplaatsen in Share Building op Park 20|20 te Hoofddorp.
Share Building is de meest recente kantoorontwikkeling op Park 20|20, een cradle-to-cradle geoptimaliseerde werkomgeving. L’Oréal Nederland zal medio 2021 zijn intrek nemen in het pand. Share Building is een ontwikkeling met in totaal 8000 m² kantoorruimte, verdeeld over vier verdiepingen, en 201 parkeerplaatsen.

Amsterdam-Centrum
Eigenaar/gebruiker: Konami
Metrage: 5300 m²
De Japanse gaming- en entertainmentgigant Konami neemt het kantoorpand Sarphatistraat 1 over van De Nederlandsche Bank (DNB). Het pand, dat in 1973 werd gebouwd, werd vijf jaar geleden geheel gerenoveerd en heeft energielabel A. Naar verluidt zal het concern vanuit de nieuwe locatie zijn Europese activiteiten gaan aansturen.

Eindhoven-Centrum
Huurder: Sendcloud
Verhuurder: Certitudo Capital
Metrage: 5000 m²
Sendcloud huurt aan het Stadhuisplein 10 in Eindhoven 5000 m² kantoorruimte en 100 parkeerplaatsen van Certitudo Capital. Sendcloud is een alles-in-één verzendplatform voor webshops die willen groeien. De overige 6000 m² van het gebouw en 160 parkeerplaatsen op deze A-locatie worden in kleinere metrages aangeboden vanuit Succeed Offices.

Zaandam
Huurder: Bunge
Metrage: 4529 m²
Bunge, een internationaal bedrijf actief in de voedingsindustrie, huurt 4529 m² met parkeerplaatsen in kantoorgebouw de Zaanse Golf in Zaandam. Het kantoorpand nabij het station van Zaandam wordt eerst gemoderniseerd. Het gevelbeeld ondergaat een wijziging. Ook wordt een extra verdieping toegevoegd.

Groningen
Huurder: Rijksvastgoedbedrijf
Verhuurder: Hanzevast
Metrage: 4165 m²
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een overeenkomst gesloten voor de huur van kantoorgebouw Kranenburg te Groningen. De overheid huurt aan de Eemsgolaan 7 in Groningen in totaal ruim 4165 m² kantoorruimte en 100 parkeerplaatsen. Onderdeel van de nieuwe huurovereenkomst is dat het gebouw nog dit jaar een upgrade krijgt en verder wordt verduurzaamd naar energielabel A. Daarvoor worden onder meer 300 zonnepanelen op het dak geplaatst.

Gebruikersdeals - bedrijfsruimte

XXL DC op Maasvlakte West
Huurder: Odin Warehousing
Verhuurder: DHG
Metrage: 118.000 m²
DHG ontwikkelt op Maasvlakte West een XXL-distributiecentrum van 210.000 m², waarvan Odin ongeveer 118.000 m² gaat huren. Odin Warehousing doet vooral transport en opslag van producten afkomstig uit het Verre Oosten. Van de 210.000 m² die volgens het Smartlog-concept door DHG wordt ontwikkeld is 90.000 m² op risico. Dit betreffen vier distributiecentra van 22.000 m² ieder.
 
DC1 & DC2 van Smartlog Moerdijk 3
Huurder: Lidl
Verhuurder: DHG
Metrage: 48.000 m²
DHG heeft met supermarktketen Lidl een 10-jarig huurcontract getekend voor de huur van DC1 en DC2 van Smartlog Moerdijk 3. Het Duitse supermarktconcern zal de distributiecentra gebruiken voor de opslag van zowel food- als non-food artikelen. Lidl koos voor de locatie mede vanwege de goede ligging en de mogelijkheid tot uitbreiding in de nog te ontwikkelen naastgelegen panden van 50.000 m².

DC Plus in Oss
Eigenaar/gebruiker: Plus
Metrage: 46.000 m²
Plus laat een nieuw gemechaniseerd distributiecentrum van 46.000 m² bouwen in Oss. Dit distributiecentrum moet zorgen voor een efficiëntere belevering van alle Plus-supermarkten. Het nieuwe distributiecentrum is eind 2022, begin 2023 gereed.
 
DC op Distripark Dordrecht
Eigenaar/gebruiker: Crocs
Metrage: 35.000 m²
Crocs Europe opent zijn grootste distributiecentrum van Europa op DistriPark Dordrecht. De bekende Amerikaanse producent van schoenen, sandalen en klompen zal 35.000 m² afnemen op het nieuwe logistieke bedrijventerrein langs de snelweg A16. De bouw begon in juni en de oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021. Voor Distripark Dordrecht was dit de eerste gebruiker.
 
Stichtsekant
Huurder: Flamco
Verhuurder: Garbe
Metrage: 33.788 m²
Flamco, onderdeel van Aalberts Industries, huurt een bedrijfspand van 33.788 m² in Almere.
Garbe Industrial Real Estate ontwikkelt nieuwbouw op Stichtsekant en dat wordt een nieuw hoofdkantoor met bedrijfsruimte voor Flamco. De nieuwbouw dient ter vervanging van de huidige locatie van Flamco in Bunschoten.

DC Westfields Logistics
Huurder: Rhenus
Verhuurder: Westfield Logistics
Metrage: 32.000 m²
Logistieke dienstverlener Rhenus huurt 32.000 m² in Oirschot van logistieke belegger Westfield Logistics, een samenwerking tussen SDK Vastgoed, MG Real Estate en Volker Wessels Logistics Development. Rhenus Contract Logistics focust met het distributiecentrum op een uitbreiding van zijn logistieke dienstverlening voor een klant uit de Brainport-regio.
 
DC Vossenberg II
Huurder: ID Logistics
Verhuurder: Segro
Metrage: 31.000 m²
ID Logistics, dat al klanten bedient vanuit Tilburg, huurt 31.000 m² bij in die stad. In Spanje en Frankrijk bestaat er al een samenwerking tussen Segro en ID Logistics en met deze uitbreiding in Tilburg groeit de relatie nu verder in Nederland.
 
DC Miles
Huurder: PostNL
Verhuurder: Aberdeen/Over Engh
Metrage: 27.254 m²
PostNL huurt het nieuwgebouwde distributiecentrum op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel, dat eigendom is van Aberdeen Standard Investment’s European Property Growth Fund en Over Engh Vastgoed & Hercuton. Het gebouw werd 1 april opgeleverd.
 
DC Foodpark Veghel
Huurder: FrieslandCampina
Verhuurder: Next Level
Metrage: 26.000 m²
Zuivelbedrijf FrieslandCampina huurt een nieuw distributiecentrum van 26.000 m², de helft van de totale ontwikkeling van 52.000 m² die Next Level op de locatie in Veghel realiseert. Het aantal benodigde magazijnen is bij het bedrijf teruggebracht van 9 naar 3.
 
DC op De Geer in Oss
Huurder: Vos
Verhuurder: GLP
Metrage: 26.000 m²
Vos Logistics zal een distributiecentrum van 26.000 m² in Oss huren zodra dat is opgeleverd, naar verwachting in Q3 2021. Het betreft een distributiecentrum met een Breeam Excellent-certificaat.