JLL: Vastgoed life sciences zorgt voor beleggingskansen in 2024

De Europese life sciences-sector groeit sterk, is veerkrachtig en blijft naar verwachting ook de komende jaren aanzienlijk groeien.

Dit komt door nieuwe medische behandelingen en groeiende private en publieke kapitaalinjecties, aldus het recente Life Sciences Industry & Real Estate Perspective rapport van JLL.

Met een stijgende vraag naar moderne gebouwen en het beperkte aanbod zijn er kansen voor investeerders om te voldoen aan de uiteenlopende vastgoedbehoeften van bedrijven in deze sector, aangezien bredere portefeuillestrategieën steeds vaker nodig zijn voor langetermijngroei.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal nieuw opgerichte life sciences-bedrijven in Europa sterk gegroeid. Ook in Nederland was er sprake van een sterke groei. Binnen de 45 (life) science parken die JLL in Nederland analyseert, is het aantal bedrijven meer dan verdubbeld. De relatief sterkste groei concentreerde zich voornamelijk rondom start-ups binnen de meer volwassen (life) science parken in Leiden en Amsterdam. Nieuwe medische behandelingen en overheidsstimulering zorgen voor meer activiteit en meer vraag naar vastgoed 

Consolidatiefase

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland: ‘Na een sterke groei heeft de sector de afgelopen twee jaar een consolidatiefase doorgemaakt. Fusies en overnames nemen toe sinds 2021, omdat grote farmaceutische bedrijven zich richten op innovatieve start-ups. We verwachten dat deze trend zich voortzet, waarbij de komende zes jaar $51,2 miljard aan inkomsten wordt bedreigd door concurrerende generieke of biologische middelen. Grote farmaceutische bedrijven zoeken nu manieren om hun pijplijn van nieuwe geneesmiddelen voor de komende jaren veilig te stellen.’

Sterke groei

Vanuit vastgoedperspectief blijft de Golden Triangle van Londen, Cambridge en Oxford naar verwachting groeien, waardoor er meer opties zijn voor bedrijven die behoefte hebben aan laboratoriumruimte. Clusters in heel Europa, zoals het Randstadcluster (Leiden-Utrecht-Amsterdam) in Nederland, Parijs en Berlijn-Potsdam, blijven naar verwachting ook een sterke groei doormaken.

Het investeringslandschap voor life sciences in continentaal Europa is nog relatief nieuw, maar de vraag naar investeringen in laboratoriumruimte groeit, met name voor laboratoria met meerdere gebruikers. Samenwerking tussen investeerders en ontwikkelaars is succesvol gebleken bij het leveren van geschikt vastgoed dat voldoet aan lokale eisen.