JLL: Nederlandse vastgoedmarkt een van de transparantste

De Nederlandse vastgoedmarkt is een van de transparantste ter wereld. De laatste twee jaar steeg ons land van de achtste naar de zesde plek op de internationale ranglijst. Die verbetering komt vooral door meer helderheid over duurzaamheid. Dat blijkt uit de Global Real Estate Transparency Index 2022 van JLL.

Nederland heeft de zesde meest transparante vastgoedmarkt van de wereld, na het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Australië en Canada. In 2020 eindigden we nog op plek acht. Daarmee toont Nederland na Frankrijk, Abu Dhabi en Dubai de grootste verbetering.

Die verbetering komt vooral door duurzaamheid. In de laatste twee jaar werden duurzaamheidsdoelen van overheden steeds concreter en beter meetbaar. Verschillende steden willen in 2050 klimaatneutraal zijn; er zijn heldere en verplichte energiestandaarden bij nieuwbouw en vanaf 2023 moeten alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben.

Indicatoren als Beng en MPG maken de duurzaamheid van vastgoed bovendien goed meetbaar. Door de verbeteringen staat Nederland nu samen met België en Zweden op een gedeelde zevende plaats als het gaat om transparantie van duurzaamheid.

Bas van de Griendt, Head of Sustainability Services & ESG bij JLL Nederland: ‘Energie- en milieuprestaties zijn niet alleen iets voor de korte termijn. Wat vandaag immers groen is, is morgen al gauw vergeeld. Veel meer dan nu het geval is zullen we daarom ook de lange termijn in ogenschouw moeten nemen. Liggen we ook op koers voor Paris Proof in 2050 en zijn we ook daarover transparant?’

Aantrekkelijk voor investeerders

De Nederlandse vastgoedmarkt is al langere tijd internationaal koploper op het gebied van transparante wetgeving en regulering, transacties, marktprestaties en databeschikbaarheid. Samen met de toegenomen transparantie van duurzaamheid maakt dit het een zeer aantrekkelijke markt voor investeerders en gebruikers.

Daar komt bij dat Nederland bijzonder goed scoort op de beschikbaarheid van data over nieuwe investeringssectoren. Denk aan de life sciences, light industrial en datacenters. Dit zijn vastgoedcategorieën die steeds meer investeerders interessant vinden.

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland: ‘De hoge transparantie maakt de Nederlandse vastgoedmarkt aantrekkelijk voor investeerders en gebruikers. Doordat er veel data beschikbaar is via overheden, semi-openbare datasets als het Kadaster en grote professionele vastgoedadviseurs als JLL, weten vastgoedpartijen goed wat te verwachten van de Nederlandse markt.’

Vastgehouden CO2 meten

Een mogelijke verbetering voor de duurzame transparantie van de Nederlandse markt zit in het meten van vastgehouden CO2 in bouwmaterialen. Dat kan in bijvoorbeeld de MPG en geeft een beter overzicht van de duurzame prestaties van een gebouw. In Frankrijk is dit sinds 2022 al de norm, waarmee het land de grootste stijger is bij de transparantie van duurzaamheid.

Van de Griendt: ‘Een belangrijk ontwikkeling in deze is dat de MPG hier nu op wordt aangepast en dat de energie- en milieuprestaties van gebouwen meer en meer gezamenlijk, integraal worden beoordeeld. Want alleen dan krijg je een beeld van de totale carbon footprint van gebouwen.’