Institutionele beleggers zien licht aan het einde van de tunnel

De afwachtende houding op de vastgoedmarkt bijna voorbij lijkt, meldt investment- en assetmanager Patrizia op basis van zijn jaarlijkse enquête. Beleggers willen volgens Patrizia inspelen op trends als hernieuwbare energie en digitale infrastructuur.

De enquête werd gehouden onder meer dan 100 institutionele beleggers. Volgens James Muir, head of Investment Division bij Patrizia, beginnen beleggers hun portefeuilles steeds meer aan te passen aan megatrends zoals urbanisatie, digitalisering en de overgang naar duurzame energie, met veel kansen op het snijvlak van vastgoed en infrastructuur.

Beleggers geven aan dat logistiek en woningen voor hen prioriteit hebben. Bovendien verwacht 82% een toename in projecten gericht op verduurzaming van hun vastgoed, en 76% voorziet meer algemene renovaties in de komende twee jaar.

Meer dan de helft is van plan hun investeringen in de energietransitie te verhogen, terwijl ruim 40% meer wil investeren in digitalisering. Verder verwacht 65% dat de vastgoedmarkt de komende twee jaar zal aantrekken, terwijl vorig jaar nog 64% een afname in marktactiviteiten voorzag.  Logistiek en residentieel vastgoed blijven favoriet: 21% van de beleggers plant het meest in logistiek te investeren, 17% richt zich op woningen, en 7% kiest voor alternatieven zoals studenten of seniorenhuisvesting.

Gecombineerde expertise

De trend om te investeren in infrastructuur houdt aan. Zeventig procent van de institutionele beleggers is van plan om hun infrastructuurallocaties de komende vijf jaar te verhogen. Van hen wil 11% zelfs meer dan 10% van hun portefeuille in infrastructuur investeren.

Beleggers zijn optimistisch over de infrastructuurmarkt, met 77% van de beleggers die een toename in transacties verwachten en meer dan 70% die betere investeringsmogelijkheden voorzien. Belangrijke categorieën binnen infrastructuur blijven hernieuwbare energie en digitale infrastructuur, waarbij meer dan 20% van de beleggers van plan is hun allocaties naar deze segmenten te verhogen.

Mahdi Mokrane, Head Investment Strategy & Research bij Patrizia, benadrukt dat de combinatie van slimme infrastructuur en vastgoed essentieel is voor succes op de lange termijn. Deze twee beleggingscategorieën bieden kansen om te profiteren van de megatrends die de volgende groeifase van de sector aandrijven. Volgens Mokrane ligt de sleutel in het ontwikkelen van intelligente oplossingen die beide categorieën integreren, iets waar Patrizia zich met hun technologie-expertise en ervaring in vastgoed en infrastructuur kan onderscheiden en zo de toekomst van de vastgoedmarkt kan vormgeven.

Bijna 30% van de institutionele beleggers ziet gecombineerde expertise in vastgoed en infrastructuur als de belangrijkste eigenschap van een vermogensbeheerder om in te spelen op megatrends. Deze brede expertise wordt belangrijker geacht dan het aanbieden van een breed productaanbod (21%), het hebben van eigen researchafdeling (21%), of het gebruik van data-analyse en kunstmatige intelligentie (18%).

Brede toepassing ESG-criteria

De integratie van duurzaamheidscriteria in het beleggingsproces blijft toenemen. 73% van de beleggers geeft aan dat ESG-criteria een belangrijk onderdeel van hun investeringsproces vormen, een stijging ten opzichte van 60% twee jaar geleden. Bij het volgen van ESG-criteria ligt de nadruk op energieverbruik, wat 71% van de beleggers wil monitoren in hun vastgoed- en infrastructuurportefeuilles.

Toch zien 59% een gebrek aan datakwaliteit en gestandaardiseerde data als de grootste uitdaging voor duurzame investeringen, gevolgd door veranderende regelgeving (57%). Slechts 11% noemt een gebrek aan duurzame investeringsmogelijkheden als een grote uitdaging.

Laatste nieuws

Evenementen