Incentives Adyen-deal boven water

Details over een van de belangrijkste huurcontracten voor kantoren in 2020, die van Adyen aan het Amsterdamse Rokin, zijn aan het licht gekomen door een recente rechterlijke uitspraak. 

In april 2020 berichtte PropertyNL over 16.000 m2 die betaalbedrijf Adyen langjarig huurde van belegger Zurich (de Britse vastgoedtak van de Zwitserse verzekeraar) aan het Rokin in Amsterdam. Het oorspronkelijke winkelcomplex was op de markt gekomen na het faillissement van warenhuis Hudson’s Bay in Nederland. De in totaal vijftien warenhuizen die Hudson’s Bay leeg achterliet, bleken moeilijk opnieuw te verhuren, met name vanwege de warenhuisindeling met grote vloeren. Toch kwam Adyen tot overeenstemming met Zurich.

Uit de recente rechtspraak blijkt nu dat Adyen – in de deal bijgestaan door Broersma - bij Zurich - bijgestaan door Kroese Paternotte - twee jaar lang een jaarlijkse huurkorting van € 6,7 mln bedong, plus een verbouw- en inrichtingsbijdrage van € 22 mln. Volgens het jaarverslag 2021 van Adyen investeerde het betaalbedrijf zelf € 7,7 mln in het pand.

In NRC wordt geconcludeerd dat deze huurkorting ‘enorm’ was. Daarvoor ontbreken echter gegevens over de looptijd, de hoogte van de bruto huurprijs van het contract en de referentiedeals. Adyen zelf spreekt van een marktconforme deal.