Huurplafond woningen bereikt in ruim 20 Nederlandse steden

De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrije sector huurwoningen die in het eerste kwartaal van 2020 vrijkwamen voor nieuwe huurders, is gestegen met 2,6% naar €16,75. Sinds het tweede kwartaal van 2015 werd niet zo’n kleine prijsstijging gemeten, blijkt uit de laatste cijfers van Woningplatform Pararius.

De matige prijsstijging ligt in de lijn der verwachting: sinds het derde kwartaal van 2018 stijgt de gemiddelde landelijke huurprijs voor nieuwe huurders met niet meer dan 5%. Voor veel grote en middelgrote steden gold dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal met niet meer dan 4% stegen. In voorgaande kwartalen waren deze huurprijsstijgingen een stuk hoger. Daarmee lijkt een huurplafond in vrijwel alle steden in zicht.

Van de vijf grootste steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) was de prijsstijging in Amsterdam het kleinst. In de nog altijd duurste stad van Nederland werd afgelopen kwartaal de kleinste procentuele prijsstijging gemeten sinds het vierde kwartaal van 2017. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam per m2 gemiddeld €23,51 (+1%) per maand ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Na Amsterdam is Utrecht de duurste stad om te wonen. Nieuwe huurders betaalden in Utrecht €17,90 (+3,7%) per m2 per maand. De procentuele prijsstijging in Den Haag is vergelijkbaar met Utrecht. De Haagse huurprijzen van woningen in de vrije sector stegen met 3,6%. Nieuwe huurders betaalden in het eerste kwartaal van 2020 €16,53 per m2 per maand. In Rotterdam stegen de huurprijzen naar €16,49 (+1,2%) per m2 per maand. Een daling van 3,4% was zichtbaar in Eindhoven. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar betaalden nieuwe huurders hier €14,43 per vierkante meter per maand.

Coronacrisis nog niet van invloed
Het is nog vroeg om conclusies te trekken over de invloed van de huidige coronacrisis op de vrije sector huurmarkt. Sinds de eerste toespraak van premier Mark Rutte op 12 maart jl. zag Pararius wel een daling van het aantal bezoekers op de huursectie van haar platform. Het aantal websitebezoekers was in de maand maart zo’n 7,6% lager dan in maart 2019. De grootste ‘dip’ was te zien in de dagen na de toespraak van de premier, maar inmiddels stabiliseert het aantal bezoekers en zit weer op het niveau van vorig jaar. Pararius verwacht dat de groei van het aantal bezoekers zal doorzetten: ‘woningzoekenden durven hun zoektocht naar een woning blijkbaar toch weer voort te zetten’.

Wat de gevolgen van de coronacrisis zullen zijn voor de vrije sector huurmarkt op langere termijn hangt volgens Pararius voor een groot deel af van de ontwikkelingen op de koopmarkt. Als aan de ene kant het aanbod stijgt omdat mensen gaan verkopen uit angst dat de prijzen gaan dalen, en aan de andere kant de vraag afneemt, omdat mensen onzeker zijn geworden over hun baan, kan dat doorwerken op de huurmarkt. Het huuraanbod zal dan naar verwachting toenemen en de prijzen zullen dalen.