Huurder zit ook in corporatiewoning muurvast

Doorstroming van een (te) grote sociale huurwoning naar een kleiner exemplaar is haast niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek door KRO-NRCV Pointer. 

Het journalistieke onderzoeksplatform maakte een rondgang langs de grootste woningcorporaties. Bijna geen enkele corporatie werkt actief aan ruilen mee.

De grote corporaties bieden volgens Pointer bijna nooit een platform of actieve steun voor ruilers. Huurders zijn daarom aangewezen op andere kanalen, zoals Facebookgroepen waar soms meer dan 50.000 lotgenoten elkaar proberen te helpen.

Strikte regels

Wie een ruilpartner vindt, krijgt vervolgens te maken met strikte regels. De ruilpartner moet precies in de juiste inkomenscategorie vallen. Ook mag je niet te veel of te weinig kinderen hebben voor het huis.

Corporaties kunnen bovendien roet in het eten gooien door bijvoorbeeld de huur zwaar te verhogen bij een ruil waardoor de huur zelfs in de  vrije sector komt. De ruilpartner moet dan alsnog afhaken. 

Impact op inkomsten

'Corporaties vinden ruilen vaak lastig. Soms houden ze het ook tegen om financiële reden', aldus Guust Augustijn van de Amsterdamse stichting !Woon. Bij een weigering helpt de stichting mensen om via de rechter een ruil af te dwingen tegen de oude huurprijs. 

Het ministerie van Volkshuisvesting (VRO) roept corporaties op soepel om te gaan met de toewijzingsregels, zodat ruilen vaker lukt. Zo mogen corporaties in 5% van de toewijzingen afwijken van de regels, en dat doen ze maar in 1,5%. Het probleem is alleen dat ruilen geld kost, zo laat de koepel van corporaties Aedes weten. Bij een ruil kan een verhuurder niet altijd de huur maximaal verhogen. En dat heeft 'impact op de inkomsten van corporaties', laat de organisatie weten.   

Bestaande voorraad benutten

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de aanpak van de woningnood. Een van de speerpunten van het kabinet is om de bestaande voorraad beter te benutten. In Nederland woont 61% "te groot", blijkt uit cijfers van Eurostat.

Pointer is donderdag 24 oktober om 20:25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Laatste nieuws

Evenementen