Hotelbezetting en –inkomsten in 2020 en 2021 naar verwachting fors lager

De hotelbezetting en –kamerinkomsten, alsmede de totale omzet zullen over 2020 tientallen procenten lager liggen dan vorig jaar.

Dat blijkt uit een enquête van Horwath HTL onder 460 hotels in de Benelux in de maanden juli en augustus. Resultaat is een HOSTA-rapport.

57 procent van de hotels heeft tijdens de eerste lockdown zijn deuren dicht gehad, gemiddeld 72 dagen lang. In Amsterdam sloten meer hotels en voor langere tijd.

In april daalde de bezettingsgraad dan ook met 95 procent.  In juni komt de bezettingsgraad uit op 20,5 procent, in juli op 40. Augustus lag nagenoeg op hetzelfde niveau, maar september tot en met december zullen weer de niveaus van het voorjaar te zien geven.

Bezettingsgraden liggen tot 70 procent onder die van een jaar geleden, de prijs van hotelkamers is fors lager in elk stadium.

De maatregelen van 13 oktober zijn zo recent dat de verwachtingen tot en met eind 2020 zullen waarschijnlijk naar beneden worden bijgesteld.

Ook de vooruitzichten voor 2021 zijn somber. De bezettingsgraad kan volgens de prognose uitkomen op 60 procent, 22 procent onder het niveau van 2019. De verwachting daar bij is dat ergens in 2021 een vaccin beschikbaar zal zijn.