Slechts 3% van de horecaondernemers ziet zijn omzet dit jaar stijgen ten opzichte van 2023. In andere bedrijfstakken is dat ruim 21%, meldt het CBS op basis van de conjunctuurenquête.
Vooral uitbaters van eet- en drinkgelegenheden zijn negatief gestemd. Zij verwachten tevens een daling van de investeringen, minus 9%, in 2024. In andere sectoren ligt dit percentage op plus 6%.
Het merendeel van de horeca, 60%, verwacht nog minstens een jaar te bestaan. Hotel- en B&B-eigenaren zijn positiever over hun toekomstkansen dan eigenaren van restaurants en (grand)cafés. De laatste groep kan slechter een inschatting maken van de overlevingskansen.
In de eerste elf maanden van vorig jaar gingen er 254 horecabedrijven failliet, dat is een verdubbeling van het aantal over heel 2022, toen 134 bedrijven in de horeca de deuren sloten. De horeca was bij uitstek een bedrijfstak die van coronasteun gebruik maakte. Daardoor ging er in de coronaperiode relatief weinig horeca op de fles.
Iets meer dan 12 % van de horecabedrijven vindt zijn schuldenlast problematisch. Dat is twee keer zo veel als gemiddeld in het bedrijfsleven en het hoogst van alle bedrijfstakken. Het merendeel van de horecabedrijven (bijna 85%) beoordeelt zijn schuldenlast als lager of ongeveer even hoog als vorig jaar.
ING gaf onlangs in zijn outlook voor 2024 aan, dat de horeca een zeer mager jaar wacht.