Om de bouw te versnellen wil minister Hugo de Jonge beroepsprocedures verkorten, maar zowel de Raad voor de rechtspraak als de Raad van State zetten hier vraagtekens bij.
Dat heeft Het Financieele Dagblad gemeld. Volgens het FD hebben de hoge rechters fundamentele bezwaren tegen de plannen. Die gaan volgens hen in tegen de rechtsbescherming en het vertrouwen van burgers in de kwaliteit van de rechtspraak. Daarnaast formuleren zij bezwaren op detailniveau, zoals het arbitraire aantal van 12 woningen dat een project maakt. Waarom zou iemand die protesteert tegen de bouw van tien woningen niet het recht hebben gehoord te worden?
De minister wil onder meer nog maar één beroepsronde voor bezwaarmakers en bovendien inbouwen dat daar binnen zes maanden uitspraak over moet worden gedaan. De plannen van De Jonge zijn ingegeven door de stroperige bezwaarprocedures die ontwikkelaars en bouwers ervaren. Het is inmiddels bijna ieders ervaring dat het bouwen van een woning in Nederland gemiddeld tien jaar kost: van plan op papier tot sleutel in de voordeur. Dat is te lang voor een minister die 900.000 woningen wil afleveren voor 2030.
De Jonge goot zijn voornemen begin dit jaar in een conceptvoorstel Versterking regie op de Volkshuisvesting. Na een rondje juristen worden de bezwaren van die kant weer verwerkt in een bijgewerkte versie die langs de Raad van State kan. Daar toetst het adviesorgaan de concept-wet en die vervolgens naar de Tweede Kamer. Mogelijk volgt dan in het najaar een stemming.