Hoe de Spaanse Polder een innovatieve werkplek wordt

Met de komst van een nieuw bedrijfsverzamelgebouw begint de grootschalige opfrisbeurt voor bedrijventerrein Spaanse Polder in Schiedam langzaam vorm te krijgen.

Op de hoek van de Strickledeweg 53-59/ Bettoweg 2-4 komt een duurzaam, modulair gebouwd bedrijfsverzamelpand met een oppervlakte van ruim 1.400 m². Op deze locatie bevond zich een verouderd bedrijfscomplex met een lunchroom en autobedrijf inclusief woonruimte.

De particuliere beleggers Frits Spijkers (Vlaardingen) en Hans Mekes (Maassluis) dienden zich aan als geïnteresseerden in deze kavel op een zichtlocatie in de Spaanse Polder. Deze erfpachters gaan op de locatie (ruim 1.400 m²) een duurzaam bedrijfsverzamelpand bouwen met aangrenzende parkeerplaatsen.

Ruimte voor ambachtslieden

In pand komen in principe zeven ruimtes (huur) voor ambachtslieden uit de Schiedam of de regio. Omdat er modulair wordt gebouwd, kunnen die ruimtes ook aan elkaar gekoppeld worden. Naar verwachting wordt het bedrijfverzamelgebouw komende zomer al opgeleverd.

De bedrijventerreinen ’s-Gravelandsepolder en Spaanse Polder zijn onderdeel van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. De gemeente wil verschillende  deelgebieden in samenhang ontwikkelen, waardoor deze elkaar versterken. Het doel is een sociale en economische stijging voor Schiedam en de Schiedammers op gang te brengen.

Aanpak ondermijning 

Rondom het station Schiedam Centrum  moet een aantrekkelijk woongebied ontstaan met 3.000 tot 3.500 nieuwe woingen (Schieveste, s’MAAK, Terras aan de Schie en de Peperkliplocatie), samen met een aantrekkelijke stationsomgeving en een ‘leisure’-gebied met bioscoopcomplex en hotel.

Lees ook: Garageboxen en verloedering vastgoed alarmbellen voor ondermijning

De belendende bedrijventerreinen Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder moeten worden omgevormd naar innovatieve, toekomstbestendige werkgebieden door het bestrijden van criminele ondermijning en het vervangen van verouderd vastgoed. Dit doet de gemeente Schiedam onder meer door in de gebieden nieuwe erfpachtcontracten af te sluiten met bonafide bedrijven die zich willen verbinden aan de gemeentelijke visie.

Gedoe om erfpacht

Het heeft al tot het nodige juridische gesteggel met bestaande erfpachters geleid omdat de eisen die de gemeenten aan nieuwe contracten zou stellen unfair zouden zijn en een inbreuk zouden betekenen op het eigendomsrecht. In twee zaken gaf de rechter erfpachters hierin gelijk.