Hoe Coen van Oostrom grip krijgt op de markten in Berlijn, Hamburg, München en Frankfurt

Ontwikkelaar Edge, die afgelopen maand in het nieuws kwam door een samenwerking met asset manager Macquarie, heeft een slag geslagen op de Duitse markt.

Edge heeft samen met de Duitse verzekeraar Allianz en het grootste Duitse pensioenfonds, Bayerische Versorgungskammer (BVK), een contract getekend voor de ontwikkeling van € 1,3 mrd aan slimme kantoren.

Het programma zal zowel nieuwbouwprojecten omvatten als bestaande gebouwen die worden herontwikkeld voor kantoorgebruik. De ontwikkelingen zullen plaatsvinden in Berlijn, Hamburg, München en Frankfurt. Gedurende de ontwikkelingsfase zal het programma gezamenlijk worden beheerd door Allianz Real Estate en Edge. Na voltooiing komt het beheer van de gebouwen in handen van Allianz Real Estate. De BVK is een al bestaande mede-investeerder van Allianz.

Allianz en BVK hebben onlangs nog samengewerkt bij de in juli 2021 aangekondigde Four Tower 1-deal, die namens hen wordt beheerd door Allianz Real Estate. Het pand met een waarde van € 1,4 mrd wordt gebouwd in het hart van het bankdistrict in Frankfurt en was in 2021 in Duitsland de grootste individuele vastgoeddeal van dat moment. Het was de tweede joint venture tussen Allianz en BVK, na de termijntransactie in 2019 voor de aankoop van Edge East Side Berlijn.

Post-corona kantoor

Elke (her)ontwikkeling zal de hoogste normen voor bouwkwaliteit nastreven, sterk gericht zijn op duurzaamheid en het welzijn van de gebruikers én zal gebruik maken van slimme technologieën en nieuwe werk- en ruimteconcepten, kenmerken die volgens Edge het post-corona kantoor typeren. Na oplevering zullen de gebouwen voldoen aan de duurzaamheidsnormen van de Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM) en een bijdrage leveren aan de doelstellingen van Allianz Real Estate om de CO2-uitstoot van de gehele wereldwijde portefeuille tot 2025 met 25% te verminderen. Tegen 2050 moet CO2-neutraliteit bereikt zijn.

Lees ook: Edge mikt op de super league

Edge heeft met Allianz Real Estate samengewerkt bij een aantal projecten, waaronder Edge East Side Berlijn en Edge HafenCity Hamburg, met een gezamenlijke waarde van € 1 mrd. Deze gebouwen – met de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en gebruikerswelzijn – zijn momenteel in aanbouw en zullen als blauwdruk dienen voor het nieuwe ontwikkelingsprogramma.