Historisch gegroeide discrepanties brengen woningmarkt uit balans

In de afgelopen 25 jaar is wonen steeds duurder geworden. Als de prijzen telkens blijven stijgen, vaak sneller dan de reële inkomens, zullen de nieuwe generaties zich dan nog wel een fatsoenlijke woning kunnen veroorloven?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 25 februari 2022

Op basis van de prijsontwikkelingen in de afgelopen decennia zijn de zorgen niet vreemd. Wel lijkt de explosie in de huizenprijzen vooral een recent fenomeen. Vóór de jaren ’80 was er eigenlijk geen sprake van structureel stijgende prijzen. Matthijs Korevaar plaatst in ESB de ontwikkeling van de prijzen en het beleid op de woningmarkt in een breder historisch perspectief, om zo uit te lichten wat de rol van de overheid daarin is geweest. Enkele conclusies:

  • De overheid reguleert huurprijzen en het aanbod, maar zonder grote publieke wooninvesteringen lijkt dat niet houdbaar.
  • Door de gebruikswaarde van woningen weer te belasten, ongeacht de financiering, nemen de prikkels voor hoge schulden af.
  • Het subsidiëren van de woonlasten van kopers en een deel van de huurders wringt voor huishoudens die buiten de boot vallen.

 

Matthijs Korevaar is universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Columbia University. Lees het volledige artikel in de bijlage of op www.esb.nu