Het giet oan! Aftrap Elfstedenpark met nieuw stadion Cambuur

Jesse Boersma (7)  en Alexander Jansen (96) hebben als jongste en oudste seizoenkaarthouder de eerste paal geslagen van het nieuwe stadion van voetbalclub Cambuur in Leeuwarden. Bouwer Van Wijnen is verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion die sinds vandaag de naam ‘Elfstedenpark’ draagt.

Het nieuwe Cambuurstadion wordt gerealiseerd tegenover het WTC en de Elfstedenhal in Leeuwarden. Met 15.000 stoelen is het stadion een stuk groter dan het huidige onderkomen (10.500 plaatsen). In het gebouw komt niet alleen een stadion voor SC Cambuur, maar ook een school voor ROC Friese Poort voor zo’n 1.000 studenten en commerciële ruimtes voor verhuur. De studenten hebben zo werkervaring opdoen in de beveiliging en de horeca. Ook worden faciliteiten gedeeld, zoals de meldkamer en publieke ruimtes.

Het stadion moet een belangrijke economische en maatschappelijke impuls opleveren voor de regio Leeuwarden. Het omringende  Elfstedenpark wordt een plek om te recreëren, leren en werken. Door de komst van het nieuwe stadion kan ook de ontwikkeling van het gebied Nieuw Oud Oost, geleid door vastgoedontwikkelaar Leijten, verder. Op de plek van het oude stadion, waarvan de contouren blijven staan, moeten vooral woningen komen.

Struikelblok voor oude combinatie

Het was geen makkelijke weg om tot het Elfstedenpark te komen. Al in 2017 gaf de gemeente toestemming voor de bouw van een nieuw stadion. Het WTC-gebied en stadion zouden worden ontwikkeld door een combinatie van Wyckerveste, dat al eerder betrokken was bij stadionontwikkelingen in onder meer Kerkrade (Roda JC) en Zwolle (PEC Zwolle) en Bouwgroep Dijkstra Draisma en Stadionontwikkeling Cambuur (SOC). Struikelblok voor de oude combinatie bleek uiteindelijk de niet sluitende exploitatie van WTC Leeuwarden en de “onrendabele top” van het stadion. In juni 2021 nam Van Wijnen de ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion en het omliggende gebied over van Wyckerveste. De bouw van het stadion was al eerder aan Van Wijnen toebedeeld.

Door inventiviteit en een goede samenwerking met onder andere de gemeente Leeuwarden, SC Cambuur, ROC Friese Poort is het volgens Roelof Faber, Regiodirecteur Van Wijnen tóch gelukt. ‘Dat Van Wijnen dit bijzondere gebied gaat realiseren voor de regio Leeuwarden is goed nieuws voor alle Leeuwarders. Voor alle voetbalfans die van hun favoriete voetbalclub kunnen genieten, in een prachtig stadion. Voor alle scholieren, omdat studeren nog leuker gaat worden nu zij op een wel heel bijzondere plek les kunnen krijgen. En natuurlijk ook voor alle ondernemers uit de regio, die dankzij de commerciële ruimtes in het gebied de gelegenheid krijgen om te ondernemen op een plek waar dagelijks veel mensen komen.’